Доступність посилання

ТОП новини

Українська коаліція очима американських ЗМІ


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Американська преса жваво коментує домовленість про створення правлячої коаліції між двома партіями,котрі за океаном вважають прозахідними.


Телевізійна мережа новин FoxNews, яка доволі докладно висвітлювала розвиток подій у перебігу української політичної кризи, зауважила, що повідомлення про домовленість між двома партіями була зроблена майже одразу після публікації офіційних результатів парламентських виборів. Дві партії оголосили, що вони мають достатньо голосів для створення правлячої коаліції.

Повернення Юлії Тимошенко у крісло Прем’єр-міністра неминуче?

Як зауважив Ніл Кавуто, оглядач FoxNews, ця домовленість означає, що Юлія Тимошенко, колишній Прем''єр-міністр, звільнена з посади Президентом Віктором Ющенком, майже напевно повернеться до влади «з благословення того ж таки Президента, свого союзника й водночас суперника».

А Бен Стайн, коментатор радіомережі NPR, обережно оцінюючи двопартійну домовленість, зазначив: «Поки що домовленість означає політичне воскресіння пані Тимошенко, чиї натхненні виступи зробили її символом Помаранчевої революції і одним із найвідоміших політичних діячів Східної Європи».

Домовленість про коаліцію – чи надовго?

Але Кліффорд Ливай, кореспондент «Нью-Йорк Таймс», наголошує, що домовленість про коаліцію має тимчасовий характер. Пані Тимошенко не зможе формально стати Прем''єр-міністром, поки парламент не збереться й не проголосує за її призначення. Між тим, нагадує Кліффорд Ливай, «відомо, що два лідери (Тимошенко та Ющенко) у минулому вже не раз укладали угоди, які швидко ламалися. Торік, наприклад, відкрита ворожнеча, що спалахнула між Тимошенко та Ющенком, допомогла Віктору Януковичу повернути собі крісло Прем''єр-міністра. Однак нині помічники Ющенка й Тимошенко запевняють, що нової угоди між ними будуть дотримуватись».
XS
SM
MD
LG