Доступність посилання

ТОП новини

ЄС сподівається затвердити новий конституційний договір


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Лідери Євросоюзу сподіваються затвердити нову базову угоду ЄС під час саміту 18-19 жовтня в Лісабоні. Це поклало б край кількарічним суперечкам навколо змін у проекті Конституції. Однак немає гарантії, що з документом погодиться Британія.

Проект Конституції давно став яблуком розбрату у Євросоюзі. 2005 року Франція і Нідерланди проголосували на референдумах проти ратифікації основного закону ЄС. У червні 2007 року учасники саміту Євросоюзу домовилися розробити замість Конституції Договір про реформи, який являє собою радше полегшену версію того ж документу і в якому йдеться здебільшого про роботу інституцій Євросоюзу після того, як за останні роки до європейського клубу вступило 12 нових країн.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу напередодні саміту зазначив: «Ми хочемо Європу, яка б діяла більше, яка б діяла краще, а не Європу, яка б діяла менше. Ось так. Я хочу вам сказати, що я підтримую договір, але треба буде добре обговорити, як його втілити в життя без впровадження постійних змін у документі».

Виглядає так, що єдиною країною ЄС, яка може не підтримати Договір про реформи, є Британія. Нещодавно британський прем''єр-міністр Ґордон Браун заявив, що він має бути впевненим у тому, що після закінчення переговорів будуть дотримуватися державні інтереси його країни.

Брюссель і Варшава нібито порозумілися, а Болгарія образилася

Йдеться про те, що договір включає жорсткі умови, завдяки яким Лондону було б важче залишатися осторонь законодавства Євросоюзу. Голова Єврокомісії закликав Британію бути повністю відданою ЄС. Інша супротивниця документу, Польща, була стурбована можливою реформою процесу голосування щодо рішень Євросоюзу, однак, здається, що складнощі з Варшавою Брюссель подолав і під документом заявиться польський підпис.

Незадовго до саміту несподівано з''явилася мовна проблема. Так, Болгарія була обурена тим, що єдина грошова одиниця Євросоюзу в офіційних документах ЄС болгарською мовою, тобто кирилицею, могла згадуватися як «еуро» замість «євро». Минулого тижня Софія погрожувала блокувати підписання політичної угоди між ЄС та Чорногорією, якщо у певних документах Євросоюзу не з''явиться правильне написано євро кирилицею. Оглядачі висловлювали сподівання, що лінгвістична суперечка не примусить Болгарію відмовитися від підтримки Договору про реформи на саміті в Лісабоні.

Жозе Мануель Баррозу: «Болгарія має право писати і вимовляти слово «євро» відповідно до своєї абетки, граматики і вимови. Це важливе питання. Але я вірю, що це питання не має бути умовою на переговорах щодо Договору про реформи. Проблема стосується лімітованої кількості правових документів ЄС, і ми сподіваємося, що вирішимо проблему незабаром».

Наразі Софія погодилася, що в болгарському варіанті договору з Чорногорією має значитися абревіатура EUR. Однак проблема залишилася невирішеною, хоча в ЄС і сподіваються, що мовне питання не затьмарить саміт у Лісабоні і що країни Євросоюзу одностайно підтримають Договір про реформи.

Матеріали до теми:

• «Європа знову дієздатна». 6 місяців головування Німеччини в Європейському союзі • Анґела Меркель намагалася у п’ятницю на саміті ЄС в Брюсселі знайти шлях до подолання опору новій конституційній угоді Євросоюзу • Чи ухвалить ЄС на нинішньому саміті конституційну угоду? • Що чекає на новий проект Євроконституції?
XS
SM
MD
LG