Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш закликає Китай дозволити Далай-Ламі повернутися на батьківщину


Президент США, вручаючи духовному лідеру тибетських буддистів Золоту медаль Конгресу США, назвав його «символом миру й терпимості».

Президент США, вручаючи духовному лідеру тибетських буддистів Золоту медаль Конгресу США, назвав його «символом миру й терпимості».

«Америка підносить свій голос, закликаючи дотримуватися прав людини. Ці цінності створили нашу країну, супроводжували нас у багатьох випробовуваннях, а зараз ріднять нас із народом Тібету і тією людиною, яку ми славимо», – сказав президент Джордж Буш.

Тибетський лідер, який живе у вигнанні, подякував за вручення йому цієї престижної нагороди: «Це велика честь для мене – отримати Золоту медаль Конгресу. Це визнання втішить і підбадьорить народ Тібету, за який я несу особливу відповідальність. Їхнє благополуччя – моя головна рушійна сила».

Китайська влада, яка вважає Далай-Ламу лідером тибетського сепаратизму, протестувала проти прийому його у США на офіційному рівні.

Напередодні міністр закордонних справ Китаю Ян Цзечі закликав Білий дім скасувати церемонію нагородження. На його думку, подібні урочистості у Вашингтоні – це втручання у внутрішні справи Китаю.

72-літній духовний лідер буддистів змушений був залишити батьківщину після придушення китайською армією повстання жителів Тібету в 1959 році. Відтоді Далай-Лама проживає у вигнанні.

Серед тих, кого раніше нагороджували Золотою медаллю Конгресу США – Нельсон Мандела, Мати Тереза й Папа Римський Іван Павло Другий.
XS
SM
MD
LG