Доступність посилання

ТОП новини

Чи впаде “зелений”? Незабаром курс долара може впасти, заявляє Національний банк України


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк

ГЛАС НАРОДУ:
У якій валюті ви зберігаєте гроші? Чи може вплинути на ваші статки падіння курсу долара?
Лідія Іванівна, пенсіонерка:
- Це відобразиться на тих людях, хто вклав під відсотки гроші у доларах.
Мельник Ігор, програміст:
- На мене вплине падіння курсу долара, адже у мене зарплата вся в доларах. Якщо і зберігаю гроші, то в євро, однак намагаюся просто витрачати їх.
Олена, дизайнер:
- Ми, наприклад, брали кредит у доларах, може, менше треба буде платити. Ми зберігаємо в гривнях гроші. Але усі знайомі, ще старого радянського загартування, тримають депозити в доларах і не знімають. От їм треба задуматися.
Андрій, економіст, працівник банку:
- Постраждають люди, які зберігають гроші в доларах вдома чи в банках. Більшість людей зараз буде намагатися позбавитися "зеленого" і буде паніка. Долар уже рік нестабільний. Я довіряю більше євро.
Єлизавета, студентка:
- Зараз ми живемо на зарплату і стипендію, тому у нас проблем не буде. А от стан батьків, які отримують заробітну плату "в конвертах", значно погіршиться. Зараз вони зберігають гроші у гривні, адже долар завжди змінювався.
Вікторія, менеджер:
- Я знаю, що мама дала знайомим під відсотки долари. А вдома лежать гроші в євро. Поки що не переймаються особливо.


ПРИЧИНИ ЗНИЖЕННЯ КУРСУ ДОЛАРУ

У Сполучених Штатах великий дефіцит бюджету, пояснює причини майбутнього зниження курсу долару колишній заступник голови правління Національного банку України Ярослав Солтис. На зовнішніх ринках американці більше купують, ніж продають, говорить фінансист. Нацбанк України вже майже два роки стабільно тримає курс гривні до долару на позначці 5 грн. 5 коп. до 1 долара.Упродовж 5 років гривня була прив’язана до долара, і це не є добрим, — говорить Ярослав Солтис, колишній заступник голови правління Національного банку України.

“Нацбанк повинен прив’язати нашу валюту до інших, більш стабільних валют, таких як євро, англійський фунт. І гривня повинна все ж таки бути стабільнішою. Одна із причин інфляції, яка ось в Україні буде 17%, те, що гривня наша прив’язана до нестабільної валюти, долара. Девальвація гривні йде по відношенню до євро і по відношенню до інших стабільних валют”.

ПАДІННЯ КУРСУ — ЗВИЧАЙНЕ СЕЗОННЕ ЯВИЩЕ?

У липні цього року на безготівковому ринку курс долара опустився до позначки 4 гривні 99 копійок, на готівковому — 4,95. Експерти вбачали причину в тому, що український ринок переповнений американською валютою і падіння попиту. Серед причин насичення ринку — потужні інвестиційні потоки в український фінансовий сектор, залучення коштів на передвиборну компанію та активний продаж облігацій внутрішньої держпозики. Як наслідок, переповнення банківської системи вільноконвертованою валютою. Це висновки працівників українських банків. Щоправда, чимало фахівців переконані, що падіння курсу – це звичайне сезонне явище. А до того ж, можливість збільшити прибутки банків у сезон, коли громадяни масово продають валюту.

ЧИ Є ЗАРАЗ ПОПИТ НА АМЕРИКАНСЬКУ ВАЛЮТУ?

Черга до обмінного пункту на Хрещатику
(RadioSvoboda.Ua)
Кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко пройшлася по столичних обмінниках:

“Біля обмінних пунктів на Хрещатику безлюдно не буває. Або стоять черги, або по одному підходять. Касир навіть по мобільному телефону розмовляє під час здійснення операції обміну валюти. В основному, за моїми спостереженнями та їхніми словами, люди міняють долари на гривні та купують євро.

Чоловік: “ Долари здав, а в гривнях зберігаю. Я і раніше в доларах не зберігав. Просто мені сьогодні віддали борг у тисячу доларів, і я відразу їх перевів у гривні”.

Жінка: “Із долара на гривню, щоб піти в магазин і купити собі речі. Є така інформація, що недооцінка гривні і в найближчому майбутньому долар буде падати. Тому, на мою думку, краще зберігати в євро, бо він не на так багато впаде, як долар. Просто є долари, і тому міняю. Я в Україні довго не проживаю”.

Чоловік: “Нормальні люди зберігають гроші в євро. В Європі рівень інфляції становить три відсотки і незалежно від того, який курс євро до долара чи до гривні. Якщо я зберігаю гроші в євро, то знаю, що мої збереження девальвуються максимум на 3 відсотки. Мені тоді не треба думати, який буде курс, чи буде він падати”.

Працівник обмінного пункту Олександр Грищенко не помітив суттєвих змін у попиті на долар за останній час, хоча, за його словами, Нацбанк і говорив влітку про падіння курсу долара до позначки 4.90. Однак жодної офіційної інформації про це сьогодні ще немає:

“Зараз знову є інформація, що Національний банк України планує опустити відмітку офіційного курсу до 4.90. Але жодної офіційної інформації немає. Тому на ринку можна пустити якусь інформацію, якусь паніку, щоб люди робили ті чи інші операції — здавали чи купляли. Деякі гравці працюють на заниження курсу і тим самим заробляють на цьому, та це тимчасове сезонне явище, підстав хвилюватися немає, тому що у Нацбанку є всі важелі вирівняти цю ситуацію. Але я особисто не бачу нічого, щоб говорило про різку зміну ситуації, і того, що люди починають хвилюватися”.

А от моя знайома з Лондона місяць тому попередила, що курс долара буде різко падати, тому світові економісти радять якомога швидше переводити гроші в євро.

Наразі курс долара в обмінних пунктах столиці варіюється: купівля від 4.90.5 до 5.05.5, а продаж від 5.06.9 до 5.08”.

ЧИ Є ЕКОНОМІЧНІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ЦЬОГО?

Це питання ми адресували журналістам, що пишуть на економічні теми. Першій слово Олені Дьоміній, газета "Дєловая століца":

“Цього року девальвації долара не може бути в принципі, тому що у нас встановлені курсові коридори: 4.59 —5.25, які визначені грошово-кредитною політикою на цей рік. І тому нижче найнижчого ступеня долар падати не може. Однак ці питання вимагають політичного рішення, і все буде залежати від політики керівництва Нацбанку. Якщо ж вірити нашим економістам, то представники Нацбанку говорили, що гривня недооцінена, і вже робили деякі підготовчі кроки,щоб укріпити гривню”.

(RadioSvoboda.Ua)
На думку Віталія Княжанського, редактора відділу економіки газети "День", зараз головне втримати фінансову стабільність долара і, відповідно, і гривні:

“Об’єктивні причини є. Але якщо це питання розглядати в системі національних інтересів, то їх немає. Ми не можемо перейти в подальше збільшення дефіциту зовнішньої торгівлі, яке із цим пов’язане. Ми не можемо перейти через подальше стрімке зростання інфляції, яке також вплине на це і дуже сильно. Це фінансова стабільність. І якщо десь Нацбанк і утримує фінансову стабільність, то вчора я відчув сигнал протилежної тенденції. У Нацбанку є інструменти для підтримки стабільності, і саме це зараз потрібно країні, тому що сигнали про небезпеку надходять з різних джерел. І якщо такі сигнали поступатимуть і надалі, то це дуже небезпечно”.

Наразі є підставі говорити не стільки про падіння долара, скільки про зміцнення національної валюти, вважає Юрій Сколотяний, економічний оглядач "Дзеркала тижня":

“Підстави полягають у притоці іноземних коштів в українську економіку по фінансовому рахунку, які значно перекривають дефіцит нашого торговельного сальдо. Цей притік був настільки значним, що емісія Національного банку, тобто гривні, які він пускає в обіг на ринку валюти, в останні місяці була досить значною. З огляду на нинішню непросту інфляційну ситуацію в країні, в тому числі і монетарні чинники, почали створювати певний, хоч і незначний, але додатковий інфляційний тиск. І для того, щоб його якось придушити, Національний банк зараз буде шукати кроки, щоб зменшити емісію гривні настільки, наскільки це буде можливо. І для цього Нацбанк буде менше викуповувати валюти, або викуповувати її по обіжному курсу долара. Зараз у нас є попит на долар. Про це можна буде говорити лише в майбутньому, коли притік валюти за рахунок зовнішніх запозичень відновиться. Тим більше, що долар в останні місяці послабив свої позиції на світовому ринку відносно майже усіх валют”.

Від падіння курсу долара постраждають підприємства-експортери, зазначає Наталя Горшкова, директор департаменту економічної стратегії Міністерства економіки:

“Треба зважувати, наскільки постраждають експортери, чи будуть зростати ціни на зовнішніх ринках. Якщо зростатимуть, то суттєвого впливу експортери від ревальвації не матимуть, бо вони компенсують це за рахунок зростання цін на зовнішніх ринках. Необхідно зважити, наскільки складова імпортна (газу й нафти) вплине на собівартість продукції. Чи будуть втрати компенсувати від прибутків, чи не будуть. Потрібно здійснювати серйозні розрахунки. Ревальвація – це здешевлення імпорту. І оскільки наша економіка потребує інвестиційного імпорту, це буде сприяти розвитку ”.

Робити заощадження слід за розподільчим принципом, тобто в різних валютах, каже Павло, співробітник Райфанзен-Банк Аваль:

“Вкладати краще в декількох валютах, в одній ризиковано.Тоді на чомусь виграєте, а на чомусь програєте. Тримати заощадження краще в декількох банках і не більше 50 тис. грн., бо це максимальна сума, яку вам можуть повернути в разі банкрутства банку”.

Вклади у національній українській валюті стають дедалі популярнішими, каже Ігор, співробітник Укрсиббанку.

“Долар трохи упав через іпотечну кризу. І після Нового року курс долара щодо гривні буде понижатися, тому що Нацбанк зараз штучно тримає курс 5.05”.

Паралельно з очікуваним падінням долара Національний Банк України також прогнозує зміцнення гривні.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG