Доступність посилання

ТОП новини

Постраждалим від газової аварії пропонують кооператив замість нового житла


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 17 жовтня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Усім родинам з постраждалого від вибуху газу будинку в Дніпропетровську пропонують створити кооператив для спорудження нового житла. Як повідомив міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, більшість родин, ймовірно, на це погодиться: квартири вони зможуть отримати більші, ніж мали, та й бюджетні кошти при цьому можна буде заощадити. Фахівці підрахували, що звести один новий будинок буде дешевше, ніж придбати для кожної постраждалої родини житло на вторинному ринку. Однак серед мешканців вже є й категоричні противники цього проекту.

Речі постраждалих від вибуху
(RadioSvoboda.Ua)
В Україні вже є досвід будівництва житла для постраждалих за допомогою створення кооперативів – у Севастополі, Новій Одесі та інших містах. Міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич переконаний: цей варіант кращий і зручніший за придбання житла на вторинному ринку. Потерпілі будуть оформлені як єдина юридична особа – «кооператив», таким чином їм буде легше передати закумульовані на рахунках бюджетні кошти та гроші доброчинників.

Кооператив збудують у центрі міста

Попри раніше оприлюднені заяви, що в центрі міста не лишилося вільної для забудови землі, міський голова Іван Куліченко запевняє: ділянка є, більше того, на неї вже оформлили належні документи, усілякі погодження та відведення. Одну можливу ділянку вже відвели під будівництво, але ще нічого там не збудували, іншу ще нікому не відводили. «Всі питання відпрацюємо з мешканцями», – каже мер.

Насправді ж, зі слів керівника області Віктора Бондаря, земельну ділянку для нового будинку вже практично обрали: неподалік, майже у центрі, на Набережній. Пан Бондар у захваті – місце хороше. Однак допускає альтернативу: тим, хто не схоче йти до кооперативу, виплатять компенсації на житло. Навіть якщо лише 30% потерпілих погодяться на кооператив, то решту квартир можна буде продати. «Їх розхапають на «ура», бо місце дуже цікаве», — переконаний пан Бондар.

Кооперативу — ні. Квартира за місяць або компенсація

А втім, чиновники зізнаються: спорудження нового будинку займе щонайменше рік-півтора, а доти люди тіснитимуться, тимчасово наймаючи житло. Такий варіант влаштовує далеко не кожного потерпілого. Пані Ірина, приміром, категорично незгодна: краще синиця в руці. Квартира за місяць або компенсація, каже вона.

Так само, як Ірина, думають ще щонайменше кілька родин. Дві вже придбали собі квартири на вторинному ринку за власні кошти. Тепер чекають відшкодувань із бюджету. Гроші на житло, як запевняє влада, розпочнуть виплачувати за два тижні.

Матеріали до теми:

• Остання стіна обваленого будинку і Президент • НП державного масштабу – підсумки та уроки • «ЧП» державного масштабу. Чи готова влада до подібних надзвичайних ситуацій? • Чи впорається влада з обіцянками потерпілим від газової аварії в Дніпропетровську? • Газовий вибух у в Дніпропетровську стався з недбальства «Дніпрогазу» • Вибух у Дніпропетровську: зумисні дії чи недбальство? • ГАЗОВА АВАРІЯ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ!!! За останній час Дніпропетровська трагедія - не перша в Україні

• ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зруйнований будинок, зруйновані життя. Трагедія в Дніпрпетровську.
XS
SM
MD
LG