Доступність посилання

ТОП новини

Можливі складнощі на лісабонському саміті ЄС та заходи безпеки навколо нього (Огляд португальської преси)


Олекса Семенченко Лондон, 18 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Всі португальські газети широко інформують у четвер про події навколо саміту ЄС, що розпочинається у Лісабоні ввечері й триватиме два дні. Головним пунктом порядку денного – нова угода щодо принципів функціонування Європейського Союзу, яку вже умовно називають Лісабонською угодою. Вона має замінити спільну Конституцію ЄС після того, як той документ було відкинуто на референдумах у Франції та Голландії.

Португальський щоденник O Publico пише про складнощі, які можуть виникнути на лісабонському саміті з підписанням нової угоди ЄС: «Уперта і непердбачувана Польща повернулася на свої вихідні позиції. Ґордон Браун прибуває у час, коли бульварна преса, а також і більш серйозні газети звинувачують його у намірі «продати Об’єднане Королівство». А Італія вирішила почати війну через одного простого депутата Європейського парламенту, в ім’я чисельного паритету в тому органі із Францією та Великою Британією. Більш ніж достатньо гарантій, що саміт, який починається, матиме всі необхідні інгредієнти для того, щоб бути «історичним».

Війна нервів, драма, підозри, можливо, важкі перемови до ранку – доти, доки Жозе Сократеш, що головуватиме на засіданнях, зможе оголосити про досягнення згоди між провідниками щодо Лісабонської угоди. Вона являтиме собою реформу, але не буде «конституційною». Менш послідовною й амбіційною, ніж Конституція, яку вбили при народженні два неочікувані результати референдумів у Франції та Голландії, та все-таки «прийнятною угодою».

Та ця неформальна Рада ЄС, що збирається у форматі міжурядової конференції, має, як зазначають оглядачі і вважає головуюча Португалія, ще одну річ на свою користь: це сильне почуття нагальності, яке охопило всіх і кожного з європейських лідерів, щоб нарешті закрити цей бурхливий розділ життя Європейського Союзу».

Низка менших проблем

Впливова газета Jornal de Noticias розповідає про низку менших проблем, які ЄС спробує вирішити в Лісабоні: «На остаточних переговорах 27 країн все ще мають подолати труднощі останньої хвилини, як от: побоювання австрійців, що їхні університети, вже і без того переповнені, просто окупують іноземні студенти; або претензія Болгарії на те, щоб на грошах писати слово «євро» також кирилицею; або чеська ідея додатку до угоди, яка б дозволила їм головувати у ЄС у першій половині 2009 року».

Безпрецедентні заходи безпеки

Преса також обговорює безпрецедентні заходи безпеки, до яких вдається португальська поліція на саміті. Зокрема, Diario de Noticias зазначає: «Португальська столиця буде приведена до найвищого рівня безпеки… Три тисячі агентів поліції будуть мобілізовані, рух транспорту буде обмежений…, а повітряний простір над Атлантичним павільйоном (де відбуватимуться переговори) буде закритий. Все це, щоб допомогти народитися новій Лісабонській угоді (а також контролювати протести профспілок).... Представник Португальської поліційної служби Педру Мора пояснив, що 3000 агентів гарантуватимуть безпеку 65 делегацій, до яких входять глави держав і міністри закордонних справ 27 європейських країн. Також серед них є президенти Європейської Комісії та Європейського Парламенту… Всередині Атлантичного павільйону 27 керівників держав та урядів зберуться у залі «Ноніу» – назва навігаційного інструменту, який у XVI сторіччі винайшов португальський математик Педру Нунеш. Прикрашатимуть залу дві сталеві скульптури, позичені для цієї нагоди з музею сучасного мистецтва Колекція Берарду. Вечерятимуть делегати у ресторані Terraço з видами на річку Тежу».
XS
SM
MD
LG