Доступність посилання

ТОП новини

Коаліції коаліційне, а Президенту президентське


Тетяна Ярмощук Київ, 19 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Секретаріат Президента застерігає членів ще не сформованої більшості ще не чинного парламенту від втручання у повноваження глави держави. Що мається на увазі? Що стало підставою для цих заяв? І як ситуацію оцінюють майже коаліціянти?

Схоже, Президента найбільше обурило втручання майбутньої коаліції у сферу військової політики. Але її члени навіть не намагалися зазіхнути на якісь президентські права, чи повноваження, переконує бютівець Микола Сивульський. Навпаки, додали йому зайвих: «Ми дали Президенту навіть більше, ніж передбачено Конституцією. Згідно з Конституцією, у його компетенції тільки призначення міністрів оборони та закордонних справ. А ми дозволили йому подавати ще міністра внутрішніх справ. Це за межами Конституції. Так що я не розумію, про що йдеться ».

За словами Сивульського, у підписаній угоді жодним чином не утискаються повноваження Президента. «Фактично там повторені усі норми Конституції, і мені незрозумілі підстави для такого. Може, це профілактика з його боку» – сказав представник БЮТ.

Превентивні заходи?

Говорячи про невтручання у сферу конституційних прав Президента, Віктор Балога, найімовірніше, мав на увазі зміст низки законопроектів, які наразі розробляє коаліція. Так заяву президентської канцелярії пояснює представник «Нашої України – Народної самооборони» Микола Оніщук: «Це йдеться про ті законопроекти, які готуються. Ця думка під час підготовки законів і про Кабмін, і про державні адміністрації є там присутньою, думка про те, що коаліція, зокрема, уряд, який буде нею сформований, має діяти у спосіб, який не обмежує повноваження глави держави. Переконаний, що саме це малося на увазі, оскільки підстави для інших тлумачень просто відсутні».

Поки неіснуюча де-юре коаліція ще не втручалася у конституційні повноваження Президента. Заява Віктора Балоги є превентивним заходом і свідченням, що у «Нашій Україні – Народній самообороні» є як мінімум дві точки зору на нинішню ситуацію, переконаний політичний експерт Кость Бондаренко: «Наша Україна» рукою Кириленка, нібито лідера цієї партії, підписує спільний документ із Юлією Тимошенко, а Балога, як однин із лідерів цієї ж політичної сили, а за ним слідом Єхануров, Плющ, і ще низка людей, дезавуюють цю угоду».

Учора керівник президентського Секретаріату Віктор Балога заявив, що коаліція та уряд не можуть втручатися у конституційні повноваження глави держави. Напередодні Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду.
XS
SM
MD
LG