Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії наявні усі ознаки урядової кризи


Людмила Пилип Вчора біля будинку Саейму (парламенту) в Ризі відбулась багатотисячна акція протесту. Учасники мітингу, серед яких були відомі в Латвії представники політикуму та інтелігенції, протестували проти діяльності уряду, очолюваного Айгарсом Калвітісом . Сам прем’єр-міністр перервав свій робочий візит до Португалії і збирається повернутись до Латвії, щоб на місці розібратись з ситуацією.

Основна причина зібрання такої кількості протестувальників полягала у незгоді з рішенням уряду відправити у відставку керівника Бюро з боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Олексія Лоскутова.

Згадана структура проводить досить активну діяльність у країні. Зокрема, лише за останній час антикорупційне бюро порушило адміністративні справи з приводу конфлікту інтересів проти 11 депутатів Саейму Латвії. Також Бюро збирається незабаром оголосити, скільки перевитратили коштів на передвиборну рекламу урядові партії, в тому числі і «Народна партія», лідером якої є прем’єр-міністр Айгарс Калвітіс.

На думку аналітиків, це і стало неформальною причиною відставки Олексія Лоскутова з посади керівника антикорупційного бюро. Офіційно ж його звільнили через наявність порушень у бухгалтерській сфері організації. Генпрокуратура Латвії подала протест на рішення уряду щодо відставки Лоскутова, наголошуючи на його неправомірності.

На думку місцевих політологів, відставка Лоскутова стала останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння народу. Авторитарний стиль управління, невміння уряду стримати зростання інфляції та покращити економічну ситуацію в країні – усе це ставлять на карб прем’єру.

На тривожні тенденції у діяльності латвійського уряду навіть указала посол США в Латвії Кетрін Тодд-Бейлі, яка під час виступу в Латвійському університеті наголосила, що окремі дії латвійської влади суперечать загальним демократичним принципам, зокрема призначення суддів, які ухвалюють необхідні керівництву рішення, та спроби уряду втручатися в роботу правоохоронних структур.

Прогнози щодо подальшої долі уряду невтішні

Наявність кризи визнали усі урядові партії, однак посадовці очікують приїзду з Португалії Айгарса Калвітіса. Сам же прем’єр зазначив, що не піддаватиметься тиску і не збирається відкликати рішення щодо відставки Олексія Лоскутова.

Дві опозиційні партії, які до цього дотримувались різних політичних поглядів, правоцентристська «Новий час» та лівоцентристська «Центр злагоди» на цей час об’єдналися у своєму бажанні щодо відставки уряду. Вони збираються ініціювати позачергове засідання Саейму, на якому розглядатиметься питання щодо довіри уряду. Крім того, ці партії звернулись до президента Валдіса Затлерса із закликом розпустити парламент. На їхню думку, правляча коаліція може забезпечити більшість у парламенті при розгляді цього питання.

Президент Латвії, в свою чергу, висловив подяку усім латвійцям, які зібрались на мітинг за їхню небайдужість до тих подій, які відбуваються в країні, а також закликав депутатів прислухатися до голосу народу.

Єдиним правовим засобом вирішення конфлікту, за словами президента, є голосування в Саеймі з приводу відставки з посади керівника антикорупційного бюро Олексія Лоскутова, яке одночасно і буде голосуванням щодо довіри уряду. Президент не збирається розпускати парламент, Саейм повинен виправити помилки стосовно Лоскутова, затвердити бюджет, а потім, якщо це буде необхідно, змінити уряд.
XS
SM
MD
LG