Доступність посилання

ТОП новини

Урядова криза в Латвії


Людмила Пилип Рига, 19 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Багатотисячний мітинг протесу біля будинку Саейму (парламенту) Латвії засвідчив, що значна частина латвійців не згодна зі стилем правління уряду, очолюваного прем’єром Айгарсом Калвітісом. Незадоволення учасників мітингу викликала відставка керівника Бюро з боротьби з корупцією, а також нездатність уряду стримати значні темпи інфляції та покращити економічну ситуацію в країні.

«Революція парасольок», «Горохова революція» – місцеві оглядачі вже пробують дати назву останнім подіям у Латвії, однак усі одностайні в думці, що терпінню народу настав кінець. Серед учасників мітингу були не тільки пересічні громадяни, а й представники бізнесу, пропозиції яких щодо змін у податковій системі, які б зменшили інфляцію, відхилив прем’єр-міністр Айгарс Калвітіс, державні службовці, яких повідомили про те, що, незважаючи на загальне зростання цін, не слід очікувати збільшення платні в наступному році.

Прийшли на мітинг і представники політикуму та інтелігенції, яким не байдужа подальша доля країни. Акція, яка планувалася як пікет на захист звільненого з посади керівника антикорупційного бюро Олексія Лоскутова, переросла у акт висловлення недовіри латвійському уряду.

Прем’єр у відставку не збирається

У зв’язку з останніми подіями в країні, прем’єр-міністр Латвії Айгарс Калвітіс перервав візит до Португалії і одразу після прибуття до Риги розпочав консультації з членами урядової коаліції. Прем’єр поки що не збирається подавати у відставку, наголошуючи, що зараз найголовнішим є ухвалення державного бюджету.

«Політична ситуація є надзвичайно напруженою, тому необхідно провести консультації з партіями, щоб вирішити, як далі діяти. Питання про мою відставку залежить від стабільності в уряді та його дієздатності», – говорить прем’єр Латвії.

Наявність кризи визнали усі урядові партії. Міністр закордонних справ Атіс Пабрікс, який був проти відставки шефа антикорупційного бюро Олексія Лоскутова, подав у відставку, але його демісію Айгарс Калвітіс не прийняв. Незважаючи на це, керівник МЗС Латвії поклав на стіл прем’єра повторне подання щодо своєї відставки. Натомість звільнення з посади очікує міністра у справах регіонального розвитку Айгарса Штокенберга. Його вилучили з «Народної Партії» і звинувачують у її розколі.

Опозиційні партії, представлені в латвійському парламенті, збираються ініціювати позачергове засідання Сейму, на якому розглядатиметься питання щодо довіри урядові. Латвія — парламентська держава, і президент країни Валдіс Затлес вважає, що подальшу долю уряду мають вирішити парламентарії.
XS
SM
MD
LG