Доступність посилання

ТОП новини

Український «Інцидент» на міжнародному фестивалі коротких ігрових фільмів у Брно


Оксана Пеленська Прага, 19 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У моравському місті Брно відкрився 48-ий міжнародний фестиваль коротких ігрових фільмів «Брненська 16-ка». Україну на престижному перегляді представляє стрічка Мирослава Слабошпицького «Інцидент». У фестивалі беруть участь фільми з понад 20 країн Європи та Америки. Головний інтерес до Брно сьогодні насамперед має молодь, тому що фестиваль демонструє творчі експерименти, він є місцем показу акторських, режисерських і технічних новацій.

Потрапити на кінофестиваль до Брно непросто. Як зазначають самі організатори, зокрема Центр культури в Брно, потрібно хоча б на півкроку іти попереду того процесу, який називається кіномистецтвом. Це вже 48-й кінофестиваль у моравський столиці, але як і на початку, він представляє конкурс вибраних некомерційний ігрових фільмів. Починався він як конкурс аматорських стрічок, але наприкінці 80-их років минулого століття фестиваль прийняв творчість авторів відеофільмів, а також дозволив студентам і незалежним професіоналам брати участь у конкурсі.

Чому кінофестиваль називається «Брненська 16-ка»? Член програмного відділу фестивалю Яна Андрашкова розповідає, що фестиваль взяв назву від свого технічного принципу: фільми можуть бути зроблені лише на 16-міліметровій стрічці.

У конкурсній програмі фестивалю у Брно бере участь 260 стрічок, є між ними стрічка українського режисера Мирослава Слабошпицького «Інцидент». Український фільм розповідає про незвичну долю літнього чоловіка-лісника, який чекає в гості доньку. Донька їде до батька, щоб представити нареченого, але до зустрічі не доходить.

Переможців міжнародне журі виголосить на урочистому закритті фестивалю в Брно цієї суботи.
XS
SM
MD
LG