Доступність посилання

ТОП новини

Чому падає курс долара?


Олекса Семенченко 19 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Всесвітня кредитна криза та падіння курсу долара будуть першочерговими питаннями порядку денного саміту Міжнародного валютного фонду та Світового банку, що відбудеться у ці вихідні у Вашинґтоні. Минулого тижня виконавчий директор МВФ Родріґо Радо, що йде у відставку, заявив, що, на його думку, долар повинен почати зміцнюватися, бо нині його курс є заниженим. Проте у середу звіт персоналу Фонду прямо заперечив слова Радо, зазначивши, що навпаки, нинішній курс завищений, а тому слід очікувати його подальшого падіння. Професор економіки Університету Джорджа Вашинґтона столиці США Фредерик Ютс сказав, що згодний зі звітом персоналу.

РС: Чому падає курс долара, і чому Ви вважаєте, що цей процес триватиме далі?

Ф.Ю.: Ціна, яку маємо сьогодні, це та, за якою доларом торгують на світових ринках. Але якщо подивитися на характер міжнародних потоків капіталу, стає цілком зрозуміло, що вартість долара впаде порівняно до інших валют.

Р.С.: Чи проблема є глибшою, ніж те, що торговці валютами просто віддають перевагу, наприклад, євро над доларом?

Ф.Ю.: Думаю, перспективи економічного росту й інфляційні прогнози є дещо кращими в Європі, ніж у США. Тому це робить євро більш привабливою валютою, ніж долар. Тому люди віддаватимуть перевагу тому, щоб купувати євро і тримати майно у євро-деномінації.

Р.С.: Але ж європейські країни скаржаться, що їхній експорт страждає від посилення євро і падіння долара, бо це робить їхні товари дорожчими, а тому їх важче продати. Чи не збільшує це проблеми європейської економіки?

Ф.Ю.: Вони мають і інші ринки, на які можуть піти, і деякі європейські країни з цього, власне, й скористалися дуже добре. Також вони можуть ужити певних внутрішніх заходів для ефективності промисловості. Наприклад, Німеччині вдалося збільшити конкурентність на внутрішньому ринку, зокрема, шляхом переведення деякого виробництва до країн, де є дешева робоча сила з нижчою доданою вартістю, а тоді реалізації продукції, яка повертається до Німеччини, з високою доданою вартістю. Нині німецький експорт переживає справжній бум. Дехто скаже, що німці аж занадто успішні в цьому, і це викликає інші проблеми у Німеччині або може їх викликати, та все ж вони в цьому дуже успішні.

Р.С.: Які процеси в американській економіці послаблюють долар?

Ф.Ю.: Одна річ, що нині відбувається, це непевність, пов”язана з нижньою ціновою межею кризи іпотечного ринку (тобто банки дають великі позики покупцям помешкань, які неспроможні повернути ці гроші). Це створює загальну непевність у США – незважаючи на те, що ріст усе ще є позитивним, він є нижчим, ніж міг би бути. І що ще важливо: справа не тільки в тому, наскільки успішно працює економіка США, а наскільки добре вона працює порівняно з рештою світу. У певному сенсі решта світу наздоганяє США. Немає сумніву, що ми все ще є однією з найпродуктивніших країн світу, але, знаєте, на певному етапі нас усі наздоженуть. Як би швидко ми не бігли, вони почнуть наздоганяти.
XS
SM
MD
LG