Доступність посилання

ТОП новини

Україна сьогодні приєднається до Угоди про багатонацiональнi миротворчi сили Пiвденно-Схiдної Європи


Про це напередодні засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи у Києві заявив Міністр оборони України Анатолій Гриценко.


Про це напередодні засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи у Києві заявив Міністр оборони України Анатолій Гриценко.

«Під час засідання Ради міністрів оборони Південно-Східної Європи у Києві Україна має намір приєднатися до миротворчих сил цієї організації», – повідомив Анатолій Гриценко.

Глава українського оборонного відомства відзначив, що цей крок не означає автоматичної участi українських вiйськовослужбовцiв у тих чи iнших миротворчих операцiях. За його словами, така участь буде можлива лише при схваленнi вищого керiвництва держави - Президента України, Верховної Ради, Уряду та Ради національної безпеки і оборони України. Мовиться у повідомленні пре служби Міноборони України.

До складу Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи (РМО ПСЄ) входять 11 країн-учасниць: Албанiя, Болгарiя, Грецiя, Македонiя, Iталiя, Словенiя, США, Україна, Румунiя, Туреччина та Хорватiя. Статус країн-спостерiгачiв мають: Молдова, Грузiя, Боснiя i Герцеговина, Сербiя та Чорногорiя.

У груднi 2005 року Україна стала повноправним членом РМО ПСЄ.

На порядку денному київського форуму – звiти координацiйного і полiтико-вiйськового керівного комітетів РМО ПСЄ за 2007 рiк, звіт про дiяльнiсть багатонацiональної бригади SEEBRIG, а також виступи представникiв Об''єднаних командувань НАТО «Неаполь» i «Брунссум».

РМО ПСЄ є регiональною мiжнародною органiзацiєю. Ïї мета – забезпечення безпеки, взаємодiї i встановлення добросусiдських вiдносин у регiонi, спрощення процедури iнтеграцiї в НАТО.

Багатонацiональнi миротворчi сили (БМС) Пiвденно-Схiдної Європи створенi для забезпечення ефективного колективного внеску в проведення миротворчих операцiй пiд егiдою НАТО i ЄС i для пiдтримки миру в регiонi. Основою БМС ПСЄ є багатонацiональна бригада. Це вiйськове формування складається зi штабу бригади i постiйно дiючих пiдроздiлiв сухопутних вiйськ (за викликом). Від 11 липня 2007 року штаб SEEBRIG дислокується у Стамбулi (Туреччина).

Головування в організації i керiвництво у вищезазначених органах переходить вiд однiєї країни до iншої по черзi, через кожнi два роки.

Від 17 липня головування перейняла на себе Македонiя.

Матеріал до теми:

• Силовий зліт у Києві
XS
SM
MD
LG