Доступність посилання

ТОП новини

Законність дій ЦВК під час встановлення результатів позачергових парламентських виборів з’ясовуватиме сьогодні Вищий адміністративний суд


Суд об''єднав в одне провадження позови 5 партій: «Всеукраїнської партiї народної довiри», Прогресивної Соцiалiстичної партiї України, Соціалістичної партiї, Компартії та Партiї вiльних демократiв. Окрім представників цих партій та Центрвиборчкому, у судовому засіданні беруть участь представники БЮТу і «Нашої України – Народної самооборона», яким суд дозволив виступати третьою стороною в слуханні. Суд має 5 днів для вирішення справи по суті.


Засідання Колегiї суддiв Вищого адмiнiстративного суду України розпочалося в неділю.

Суд об''єднав в одне провадження позови 5 партій: «Всеукраїнської партiї народної довiри», Прогресивної Соцiалiстичної партiї України, Соціалістичної партiї, Компартії та Партiї вiльних демократiв.

Окрім представників цих партій та Центрвиборчкому, у судовому засіданні беруть участь представники БЮТу і «Нашої України – Народної самооборона», яким суд дозволив виступати третьою стороною в слуханні.

Ранiше Вищий адмiнiстративний суд України заборонив опублiковувати офiцiйнi результати парламентських виборiв у газетах «Голос України» та «Урядовий кур''єр» до розгляду по сутi позову Комунiстичної партiї України.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що позивачі у справі до Центрвиборчкому навмисно затягують судовий процес. За його словами, окремі представники політичних партій, які звернулися з позовом до ЦВК, «зловживають своїми процесуальними правами з метою затягнути судове засідання».

У неділю увечері, перед тим як оголосити перерву до понеділка, суд розглянув та виніс ухвалу за кількома клопотаннями, поданими з боку представників СПУ та «Всеукраїнської партії народної довіри». Так, зокрема, суд задовольнив клопотання останньої в контексті витребування з ЦВК протоколів про підрахунок голосів виборців із 225 виборчих окружних комісій (ОВК) та закордонного виборчого округу.

Водночас суд відмовив у задоволенні клопотань цієї політичної сили, які стосувалися витребування списків виборців, що зберігаються в ОВК; залучення в якості експертів співробітників з числа центральної контрольної групи, створеної ЦВК; витребування протоколів про підрахунок голосів з виборчих дільниць; витребування з Державної прикордонної служби України відомостей про осіб, які перетнули кордон України і повернулися назад до моменту складання виборчих списків.

Крім того суд задовольнив клопотання представників від СПУ щодо витребування з ЦВК списків виборців, які були внесені до них на день голосування, а також дані про кількість отриманих бюлетенів і кількість виборців, які скористалися своїм виборчим правом.

Суд має 5 днів для вирішення справи по суті.
XS
SM
MD
LG