Доступність посилання

ТОП новини

Римські вулиці


Наталка Кудрик Рим, 22 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У будь-якій столиці світу є вулиці центральні і багатолюдні, розважальні та гомінкі, а є просто затишні і спокійні. Дивно, але усі ці характеристики одночасно підходять до двох найвідоміших вулиць у Римі: Вітторіо Венето та Кондотті. Вони відомі як осередок шляхетного життя, центр того, що називається по-італійськи «дольче віта» – солодке життя.

На вулиці Кондотті
(RadioSvoboda.Ua)
Скільки разів уже бувала тут, але вулиця Венето не з тих, які заслуговують одноразової прогулянки. Вона бідна на архітектурні шедеври і музеї, та око зупиняєтья на іншому. Причепурений і вишколений портьє шикарного готелю Westin Excelsior розважливо походжає на блискучому мармуровому порозі в очікуванні vip-клієнтів. У кав’ярні Cafè de Paris, як на виставці з ресторанного дизайну, охайно і по-італійськи красиво розташовані та прибрані обідні столики. Хтось у дорогому костюмі з екстравагантною краваткою уже апетитно смакує гарячим лангустом, інший у джинсах і потертих кросівках замовив лише філіжанку кави.

Вулиця, на якій Фелліні знайшов солодке життя

Уздовж вигнутої довгої вулиці розкішні палаци-готелі, посольства, елітні ресторани і дорогі магазини. Тут доволі спокійно, затишно і зелено. Такою, або майже такою, вулиця Венето подобалася Федеріко Фелліні, котрий у 1960 році навіки прославив її у своєму знаменитому фільмі «La Dolce Vita». Відтоді вулиця стала центром аристократичного життя, символом краси і шику Вічного міста, про яке сам Фелліні говорив неоднозначно: «Місто Рим — найдревніше, нійімпульсивніше, найбільш заплутане і хаотичне, найбільш застійне місто у світі».

Нині під час Другого Римського кінофестивалю вулиця Венето рясніє знаменитостями кінематографа, продюсери і режисери з різних країн влаштовують тут зустрічі і просто посиденьки. А хто далекий від світу кіно, шоу-бізнесу і політики, можливо, прогулюється відомою вулицею, щоб відчути себе хоч на мить багатим і знаменитим. Сюди приємно повертатися час від часу, бо як усе красиве і розкішне дарує позитивні емоції. Сам Фелліні мешкав у Римі далеко від цієї вулиці і як митець мав не те своє пояснення: «Не завжди можна бути постійно там, де тобі подобається. Те, що подобається, залишається таким, коли його бажаєш, виношуєш у мріях, очікуєш...»

Gucci, Pucci, Fiorucci

Один із омріяних пунктів будь-якого туриста, особливо певної категорії туристок, – вулиця Кондотті – центр світового шопінгу. Багатством вітрин виблискують фірмові магазини італійських брендів Ferragamo, Gucci, Prada, Versace і Velentino. Ці магазини, швидше, як музеї сучасного одягу та аксесуарів, котрі розглядають лише через розкішні вітрини, адже ціни на вулиці Кондотті мало сказати космічні.

На цій же вулиці старовинна кав’ярня «Ґреко», котра у минулому була надзвичайно популярною серед європейської творчої еліти. Постійно її відвідували Стендаль, Байрон, Вагнер і письменник з України Микола Гоголь.

Вулиця Кондотті виходить на славну площу Іспанії до фонтана-човника, і там відчуття красивого життя, повірте на слово, не завершується...
XS
SM
MD
LG