Доступність посилання

ТОП новини

Україна приєдналася до багатонаціональних миротворчих сил. Що з цього буде?


Тетяна Ярмощук Сьогодні Україна приєдналася до Угоди про багатонаціональні миротворчі сили. Таке рішення ухвалили на засіданні Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи.

Сьогодні Україна приєдналася до Угоди про багатонаціональні миротворчі сили. Таке рішення ухвалили на засіданні Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи.

Приєднання до Угоди про багатонаціональні миротворчі сили не означає автоматичної участі України у тих, чи інших миротворчих операція, каже керівник українського оборонного відомства Анатолій Гриценко. Міноборони внесе у Верховну Раду відповідний законопроект і визначить конкретний формат участі в цих миротворчих силах українського контингенту, зазначає пан Гриценко. На цьому етапі можуть бути штабні офіцери, інженерний підрозділ, медичний підрозділ або якийсь інший варіант. І це буде з’єднання багатонаціональне, яке готове до виконання завдань, наголошує міністр.

Чи будуть українські військові в Афганістані?

Питання, яке віднедавна ширяє у повітрі – а саме: чи братиме Україна участь у військових операціях в Афганістані, – наразі залишилася без відповіді. Анатолій Гриценко каже, що під час сьогоднішнього засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи про це не йшлося. Тим часом, Президент Віктор Ющенко на нинішньому засіданні знову підтвердив євроатлантичні прагнення України. Київ має намір брати активну участь у регіональній співпраці і готовий до нарощування зусиль з підтримки миру і стабільності в Європі, підкреслює Президент. «Висловлюємо готовність приєднатися до угоди про Багатонаціональні миротворчі сили Південно-Східної Європи».

Приєднання України до Угоди про багатонаціональні миротворчі сили означає не що інше, як її участь у військових операціях в Афганістані, переконаний колишній керівник парламентського комітету з питань оборонки Георгій Крючков.

Участь України в Угоді про багатонаціональні миротворчі сили – це насамперед співпраця з країнами, які входять до НАТО, переконаний керівник Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння Сергій Згурець. Що ж стосується Афганістану, то на думку пана Згурця, участь України у цьому регіоні обмежиться залученням військово транспортної авіації та медиків. «Коли ж ми говоримо безпосередньо про українські війська у цій зоні, то, навряд чи український парламент це рішення підтримає» .

Рада міністрів оборони країн Південно-Східної Європи – це регiональна мiжнародна організація, мета якої забезпечення безпеки, встановлення добросусiдських вiдносин у регiонi та спрощення процедури iнтеграцiї у НАТО. Організація діє пiд егiдою НАТО i ЄС. До її складу входять 11 країн-учасниць. Україна стала членом цієї організації у грудні 2005 року.
XS
SM
MD
LG