Доступність посилання

ТОП новини

Три гривні з копійками на шкільний обід


Леся Бакалець Київ, 23 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ціни на продукти харчування збільшуються. У київських школах б’ють на сполох – адже тепер доведеться зменшувати порції шкільних обідів. Київська влада переконує, що цього не допустить.

Ріденький суп на дні тарілки, два маленьких сирники та тоненький шматочок ковбаси. Плюс солодкий чай – таким є сьогоднішній обід другокласниці Катрусі. Вона переконує, що тут, у школі, готують смачніше, ніж удома. І зі своїми однолітками починає перераховувати все, що вони їдять на шкільних обідах: «рибу, булочки, піци, борщик, кашки всілякі”.

Чи будуть зменшувати порції шкільних обідів?

У Києві всі учні до четвертого класу мають шкільні обіди безкоштовно. Старші – тільки окремі соціальні групи: діти-сироти, з малозабезпечених сімей. І, хоч порції невеликі і в меню не делікатеси, діти мають змогу перекусити.Тепер,очевидно, порції шкільних обідів будуть зменшувати. Зростають ціни на харчові продукти, а вартість обіду, який дають дітям, залишається такою самою.

Три гривні з копійками – на таку суму кожній дитині дають обід. Вона незмінна, на відміну від продуктів харчування. Але про зменшення і без того невеликих порцій головне управління освіти міста Києва і чути нічого не хоче. Його голова Лілія Гриневич переконує: норми харчування не мають права бути порушеними. Вона пояснює, що за вартість обідів відповідають районні адміністрації. Вони або збільшують фінансування, а якщо не можуть цього зробити, звертаються за допомогою до міської влади. Але дітей в жодному разі обмежувати не можна.

Харчування на належному рівні потребує більше грошей

Київські школи не отримують готівки на учнівські обіди. Всі продукти їм доставляє комунальне підприємство «Школяр». Воно підписує угоди із різними виробниками на цілий рік. Тому, як переконує директор Тетяна Гаркавка, збільшення цін на продукти в країні їх не стосується до січня. Бо угода підписана раніше, і весь рік продукти закуповуються за одною ціною. Але що буде після січня, вона не береться прогнозувати. І все ж, три гривні на шкільний обід вочевидь недостатньо, хотілося б, щоб ця ціна була вищою. «Якщо говорити про харчування на належному рівні, яким воно повинно бути в державі, то, звичайно, цієї ціни мало”, – каже пані Тетяна.

У 166-ій київській школі сьогодні і справді були смачні сирники, діти активно цокали ложками по тарілках. За п’ять хвилин на столах уже нічого не було.
XS
SM
MD
LG