Доступність посилання

ТОП новини

"Блакитна картка" відчинить двері фахівцям з-поза меж ЄС


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Кваліфіковані фахівці з України та інших країн з-поза меж ЄС можуть отримувати дозвіл на роботу в Євросоюзі. Це передбачає так звана «блакитна картка», яку Єврокомісія пропонує запровадити в ЄС. Брюссель також прагне спростити процедуру подачі заявок на роботу для спеціалістів з-поза меж Євросоюзу. Таким чином Європа хоче заповнити прогалину в тих чи інших галузях і покращити економіку.

Єврокомісія пропонує кожній державі Євросоюзу визначитися, яких спеціалістів вона потребує, і зробити єдину процедуру подачі документів для цих людей – сьогодні кожна з 27 країн ЄС застосовує свій підхід до мігрантів-працівників. Брюссель також наголошує, що фахівці з-поза меж ЄС мають користуватися такими самими правами, як і працівники-громадяни країн Євросоюзу.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу сказав сьогодні, що з блакитною карткою Євросоюз надсилає чіткий сигнал: ласкаво просимо висококваліфікованих людей з усього світу. "Блакитна картка" — це не відчинені двері 20 мільйонам висококваліфікованих працівників»,— уточнив голова Єврокомісії. "Блакитна картка" не є незаповненим чеком. Це не право на в’їзд, але підхід, який ґрунтується на потребах, і спільна європейська процедура".

Кожна країна вирішуватиме, яких фахівців вона хоче

Хто матиме кращі шанси дістати роботу в ЄС, вирішуватиме не Брюссель, а кожна окремо взята країна. Скажімо, в Ірландії потрібні люди для будівельного сектору, Британія потребує медиків, а інші країни шукають програмістів та працівників у галузі туризму. Тобто, чітко визначеного списку бажаних професій просто не існує.

Однак є загальні принципи: мігранти-працівники мусять мати певний мінімальний ступінь освіти та професійний досвід, їм повинні запропонувати рівень зарплати, який втричі перевищує мінімальну в тій чи іншій країні ЄС. Запрошуватимуть також і молодих фахівців, які нещодавно закінчили вищі навчальні заклади.Щоб виконати критерії для отримання «блакитної картки», роботодавці можуть платити їм на третину менше від платні досвідчених спеціалістів.

"Блакитна картка" — це не "зелена картка" США

Різниця між "блакитною карткою" у Європі і "зеленою карткою" у Сполучених Штатах полягає в тому, що "блакитна" передбачає лише тимчасову міграцію. Приміром, інженер із Черкас може приїхати до Німеччини на початковий період у 2 роки, згодом переїхати на роботу до Швеції ще на якийсь час. Але згодом працівник має повернутися до України. Втім, через певну кількість років він знову може поїхати на роботу до Євросоюзу, при цьому йому буде не потрібно оформлювати всі документи з нуля. Таким чином Європа хоче уникнути відпливу мізків з інших країн світу.

Якщо всі країни Європейського Союзу погодяться на правила, які передбачає ця ініціатива, тоді програма залучення кваліфікованих фахівців з-поза меж ЄС може розпочатися на початку 2009 року.
XS
SM
MD
LG