Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд сьогодні розпочинає розгляд подання стосовно конституційності Закону «Про Кабмін»


Тетяна Ярмощук 12 січня Верховна Рада ухвалила Закон «Про Кабінет Міністрів», який ще більше загострив кризу між Банковою та Грушевського. Згодом 46 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду щодо встановлення конституційності низки норм цього закону. Після того, як Конституційний Суд дасть оцінку деяким положенням Закону «Про Кабмін», новообраний парламент має розглянути його як невідкладний, каже представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович.


12 січня Верховна Рада ухвалила Закон «Про Кабінет Міністрів», який ще більше загострив кризу між Банковою та Грушевського. Згодом 46 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду щодо встановлення конституційності низки норм цього закону.

Чи є необхідним подання Президента до парламенту при звільненні з посади Прем’єр-міністра та міністрів оборони і закордонних справ? Чи необхідне подання Прем’єр-міністра при звільненні інших членів уряду? Чи призводить звільнення Прем’єра до відставки всього уряду? І якою є процедура звільнення урядовців? На ці питання має дати відповідь Конституційний Суд.

На думку бютівця Андрія Шкіля, саме Суд зможе поставити крапку у суперечках щодо Закону «Про Кабмін».

«Конституційний Суд – це орган, який чітко дасть відповідь, які зміни конституційні, які ні. Я б хотів, щоб і наступний законопроект пройшов експертизу Конституційного Суду. КС мав би мати функцію консультативного органу при ухваленні тих чи інших законів, щодо яких може бути звернення до КС», – сказав Андрій Шкіль.

Прем’єрська диктатура?

Після того, як Конституційний Суд дасть оцінку деяким положенням Закону «Про Кабмін», новообраний парламент має розглянути його як невідкладний, каже представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович.

«Закон “Про Кабінет Міністрів” породив перелам влади, який не передбачався ні Конституцією, ні здоровим глуздом. Було створено прем’єрську диктатуру. Цілком зрозуміло, що такий закон потрібно було оскаржити у КС. Суд розгляне і визначиться, що в цьому законі не відповідає Конституції, а новообраний парламент буде розглядати цей закон як невідкладний», вважає представниця «Нашої України – Народної самооборони».

У необхідності внесення змін до Закону «Про Кабінет Міністрів» переконані і представники Партії регіонів.

«Треба придивитися до тих статей, де є таке: якщо Президент не надсилає кандидатуру Прем’єр-міністра або міністрів закордонних справ та оборони до парламенту на узгодження, тоді парламент сам може узгодити цих міністрів та Прем’єра вже без Президента. У цих статтях треба знайти порозуміння між Президентом та Кабміном», – стверджує представник Партії регіонів Володимир Зубанов.

Нині чинний Закон «Про Кабмін» Верховна Рада п’ятого скликання ухвалила через подолання президентського вето. До голосування, разом із представниками коаліції, долучився і Блок Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG