Доступність посилання

ТОП новини

Червона вода у фонтані Треві: вандалізм чи мистецтво


Наталка Кудрик Рим, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цими днями вода у найвідомішому римському фонтані – Треві, почервоніла. Цей фонтан відомий не лише, як знаменита пам’ятка архітектури, а як своєрідний басейн, в якому вночі купається соковита артистка Аніта Екберґ (у знаменитому фільмі Федеріка Фелліні «Ля дольче віта»). Що сталося, чому вода фонтану почервоніла? Хто це зробив і чому? Спочатку він став відомим в Італії як вандал – наступного дня він прославився митцем-футуристом. Він – це римський вільний художник, котрий, минулої п’ятниці зробив червоною воду у найголовнішому водограї Вічного міста. Архітектурна пам’ятка XVIII століття залишилася непошкодженою, і вода у басейні вже не червна, але у Римі тривають дискусії про охорону історичних монументів та мистецькі провокації.

(International Herald Tribune)
«Що б там не казали, а видовище таки вражало», — казали туристи і мешканці Рима, які на власні очі побачили червону воду у білому мармуровому басейні знаменитого фонтана. Фотознімки облетіли мас-медіа світу і стали міжнародною сенсацією.

15 хвилин сумнівної слави

Телекамери спостереження зафіксували чоловіка у бейсбольній кепці, котрий раптом висипав кольорову суміш у воду і втік. На площі знайшли листівки, підписані невідомою групою, яка назвала себе «Футуристична акція 2007». «У такий спосіб для нас, футуристів, починається нова ера тотального відродження», – йшлося у листівках.

Авангардний напрям футуризму виник в італійському мистецтві на початку XX століття як протест проти минулого.

Місцева влада і політики однозначно засудили вчинок, назвавши його вандалізмом, великою образою для Вічного міста. Директор регіонального відділення мінкультури Лучано Маркетті засуджує будь-які пошкодження, завдані національній спадщині, навіть якщо хтось думає, що це можуть бути жартівливі витівки. «Подібні речі ніколи не можна вважати розважальними, тому що це насправді шкодить і суспільству, і образу самого пам’ятника, та насамперед свідчить про неповагу до історії країни, котрій належиш», – наголосив Лучано Маркетті .

Червоне — символ надзвичайного стану

У намаганні пошкодити найвідоміший римський фонтан звинуватили 54-літнього Ґраціано Чеккіні – безробітного художника-футуриста, колишнього прихильника ультраправих. Чоловік заперечив свою причетність до скоєного, та згодом, помітно хизуючись перед телекамерами, "зронив": «Мій вчинок – вияв протесту, я бунтівник, футурист». Червоне — символ надзвичайного стану, тому Чеккіні намагався провокаційно по-мистецьки заявити про проблеми італійських робітників-безконтрактників, про відсутність безпеки на вулицях міста.

Дехто схвально відкугнувся про вчинок і пов’язав червону воду у фонтані з червоним килимом Римського кінофестивалю, що триває у столиці. Мовляв, на таку міжнародну подію витрачають мільйони євро замість того, щоб зводити будинки для бідних та бездомних, котрі сплять у Римі під мостами.

Акти вандалізму в італійській столиці – явище не рідкісне. За словами посадовця мінкультури Лучано Маркетті, найбільш дієвим засобом боротьби залишається просвітницька робота серед населення і туристів, адже запобігти подібним актам майже неможливо, бо ж не поставиш біля кожного пам’ятника охоронця.
XS
SM
MD
LG