Доступність посилання

ТОП новини

Латвійська криза довіри до уряду, литовська електроенергія та амерканська нагорода колишньому прем’єр-міністру Естонії (Огляд балтійської преси)


Людмила Пилип Рига, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністру Латвії Айгарсу Калвітісу вдалося утриматись на посаді, однак у Ризі тривають акції протесту проти діяльності уряду. Ліберал-демократичні сили в Литві стурбовані тим, що Закон про люстрацію до цих пір не підписав президент країни. У США високо оцінили діяльність естонського політика Марта Лаара. Про це пишуть сьогоднішні ЗМІ країн Балтії.

Латвійська газета «Neatkariga» повідомляє, що місцевій опозиції не вдалося відправити уряд ЛР у відставку. На ініційованому опозиційними партіями позачерговому засіданні Саейму з приводу висловлення недовіри уряду більшість парламентаріїв проголосувало проти відставки уряду, очолюваного прем’єр-міністром Айгарсом Калвітісом. Більшість депутатів визнали, що уряд перебуває у кризі, однак, на їхню думку, він повинен продовжити роботу для того, щоб ухвалити державний бюджет на наступний рік. Видання зазначає, що в латвійському суспільстві зростає незадоволення роботою Кабінету міністрів під керівництвом Айгарса Калвітіса. 18 жовтня цього року біля будинку Саейму ЛР в Ризі пройшов один з наймасштабніших за історію незалежної Латвії мітинг протесту, на якому відставки Калвітіса вимагали майже 5 тисяч учасників акції. Мітинги протесту тривають. Товариство за відкритість Delna починає пікети біля будинку Саейму ЛР. Правозахисники назвали свою акцію «На сторожі законності». Активісти наголошують, що припинять акції лише після того, як нинішній уряд відкличе своє рішення щодо звільнення з посади керівника антикорупційного бюро Олексія Лоскутова і піде у відставку.

Нагорода Марту Лаару

Естонська газета «Postimees» інформує про нагородження колишнього прем’єр-міністра країни, нинішнього голову партії «Союз Вітчизни Res Publika» Марта Лаара премією мічиганського Інституту Актона «Довіра і свобода». Повідомляється, що нагорода естонському політику вручена за те, що як прем’єр-міністр Естонії він сприяв виходу держави з посткомуністичного політичного та економічного застою і впроваджував реформи, завдяки яким економіка Естонії стала однією з динамічних у світі.

Литовська електроенергія

Литовське видання «Vilnianus diena» акцентує увагу на проблемах, які викають у ході реалізації проекту будівництва нового блоку Інгалінської АЕС. Зокрема, до цих пір литовська та польська сторони не можуть досягти домовленості щодо розподілу квот на електроенергію. Прем’єр-міністр Литви Гедимінас Кіркілас відхилив усі підозри стосовно того, що Литва надаватиме Польщі половину електроенергії, яку вироблятиме майбутня АЕС. За словами керівника литовського уряду, у переговорах щодо розподілу квот на електроенергію братимуть участь чотири сторони: Литва, Польща, Латвія та Естонія.

Люстрація

У свою чергу ранкова литовська газета «Lietuvos rytas» повертається до теми люстрації. 11-го жовтня цього року Сейм Литви ухвалив зміни до закону про люстрацію. У новому документі надається визначення поняттю «резервісти КДБ», однак не зазначається про обмеження їхньої діяльності. Місцеві ліберал-демократи наголошують, що в інституціях Сейму та Адміністрації президента країни ще працюють колишні офіцери КДБ і пов’язані з ними політики, які чинять опір тому, щоб закон про люстрацію набув чинності.
XS
SM
MD
LG