Доступність посилання

ТОП новини

Цінова дилема. Чи варто уряду стримувати ціни?


Тетяна Ярмощук Київ, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Прем’єр-міністр Віктор Янукович розкритикував роботу урядовців щодо стабілізації цін на продовольчому ринку. Чи здатен уряд стримати зростання цін? І чи повинен він це робити, як було у Росії?

"Беріть, бо завтра буде дорожче"
(RadioSvoboda.Ua)
Від початку осені ціни на основні продукти харчування зросли на 15-30 %. Міністр економіки Анатолій Кінах запевняв тоді, що уряд діятиме лише ринковими методами. Сьогодні ж Прем’єр-міністр Віктор Янукович розкритикував роботу економічного блоку Кабміну щодо стабілізації продовольчих цін.

Зокрема, Віктора Януковича перейняло питання подорожчання соняшникової олії: «Олія соняшникова. Що це за проблема? Що, сором втратили вже наші експортери так звані? Чи совість? Давайте ухвалимо рішення, ми ж з вами домовлялися. Якщо вони оголосили війну нашим споживачам, нашим громадянам, давайте закриємо експорт, наглухо».

Насамперед треба підвищити зарплати і пенсії?

Для стабілізації ситуації держава насамперед мала б узятися за підвищення заробітних плат, переконаний голова Наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко: «На сьогоднішній день перше, чим має займатися держава, це підвищити заробітні плати та пенсії для найменш захищених верств населення для того, щоб об’єктивне зростання цін на продукти харчування не вплинуло на рівень життя, в першу чергу найменш захищених верств населення».

Замороження цін – «ризиковані засоби»

Замороження цін сьогодні було б недоречним кроком для української економіки, вважає президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло: «Засоби прямого цінового адміністрування – це дуже ризиковані засоби. Звісна річ, вони можуть вживатися там, де, по-перше, держава може нормально регулювати ситуацію на ринку, а по-друге, в ситуації, якщо становище на ринку стає вже зовсім критичним, коли без адміністрування можливе суттєве погіршення продовольчої безпеки. Не думаю, що в Україні це може бути доречним кроком на даному етапі».

«Ціну визначає не продавець, а покупець»

Уряд мав би стримувати ціни ринковими методами, а не забороною на експорт олії, зазначає колишній заступник голови Нацбанку Ярослав Солтис: «Ринок рухає ціни, і ціну визначає не продавець, а покупець.Залежно від кількості товару і кількості грошей і встановлюється ціна. У ринковій економіці потрібно обережно використовувати адміністративні методи. Якщо будуть так по-соціалістичному командувати, то це матиме зворотній результат».

У сусідній же Росії зростання цін намагаються призупинити через домовленості місцевої влади із підприємцями. Щоб регулювати ціни, Міністерство сільського господарства Росії пропонує створити «реєстр сумлінних учасників ринку», що дозволить скоротити число посередників торгових ланцюжків. На думку російського аграрного міністра Алєксєя Ґордєєва, лише ті, хто увійде до цього реєстру, зможуть надалі займатися виробництвом та переробкою продукції.
XS
SM
MD
LG