Доступність посилання

ТОП новини

Волинська громада наступає на корупціонерів


Валентина Одарченко Луцьк, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Активізувати громаду у боротьбі з корупцією прагнуть журналісти Волині. Задля цього Волинський прес-клуб та обласна держтелерадіокомпанія за підтримки міжнародних грантів започаткували проект під назвою «Громадою проти корупції».

Журналісти надаватимуть інформаційну і консультативну допомогу землякам, щоб протистояти корупційним діянням державних службовців.

«Волиняни, особливо ті, які заробляють менше двох тисяч гривень, боротись із цим готові», – зазначила, апелюючи до опитування, Ольга Куліш, керівник Волинського прес-клубу і заступник генерального директора Волинської обласної державної телерадіокомпанії (ВОДТРК).

Ольга Куліш: «Згідно з опитуваннями, на Волині боротися з корупцією згодні 51,2 відсотка населення з доходами від 600 до 1500 гривень. У наших сусідів ця цифра нижча: на Рівненщині – 37 відсотків, на Львівщині – 34. Взагалі по Україні – 33 відсотки готові боротися з корупцією. А в нас практично половина людей готові боротися з цим злом. Тому нас, авторів проекту, це надихає на те, що ми його успішно здійснимо спільно з громадою».

«Не спокушай себе і службовця. Стоп, хабар!»

Ініціатори проекту роздаватимуть консультативні листівки, запрошуватимуть земляків висловлюватися в прямих ефірах Волинської держтелерадіокомпанії, які паралельно транслюватимуть на ФМ-радіо «Луцьк».

А від сьогоднішнього дня волиняни щоденно чутимуть в ефірі інформаційні радіоролики: «Голос: «Тисяча, дві, три, чотири… Голос за кадром: Ув’язнення чекає і того, хто дає, і того, хто бере хабарі… Не спокушай себе і службовця. Стоп, хабар! Громада проти корупції!»





Начальник Волинського Управління внутрішніх справ Іван Прошковський назвав цифру потенційних хабарників – їх понад 9 тисяч. Це чиновники, зарплата яких не є достатньо високою. Тим часом у працівників ДАІ зарплата сягнула вже 1600 гривень, і вони могли б прожити без поборів на дорозі, зауважив Іван Прошковський. Але у свідомості водіїв за десятки років виробився рефлекс: зупинив даішник – потрібно дати хабара. А жодної офіційної скарги від таких водіїв немає.

Незвичайну пропозицію новоспеченим нардепам запропонував прокурор Волині Андрій Гіль – він говорить про необхідність створення реєстру корупціонерів.

Андрій Гіль: «На жаль, наше законодавство зараз настільки недосконале, що навіть обліку людей, які скоїли корупційні діяння, належного немає… Тому це не завадить їм навіть після притягнення до відповідальності працювати на державній посаді…»

Посол пропонує скористатися антикорупційним досвідом Литви

Фахівці відзначають, що судді часто застосовують м’якші покарання до недоброчесних посадовців, а прокурор стверджує – навіть запротоколювати корупційні дії, скажімо, митника, дуже складно. Часто порушників карають на підставі законодавства про адміністративні правопорушення, а не Закону про корупцію. Не існує визначення корупційних діянь і в Кримінальному кодексі. Тим часом волинянин Борис Климчук, котрий є Надзвичайним і Повноважним послом України в Литві, запропонував створити окрему силову структуру з боротьби з корупцією, на зразок тієї, яка існує у Литві.

Упродовж здійснення проекту журналісти аналізуватимуть ситуацію на Волині щодо розслідування злочинів, пов’язаних із хабарництвом та корупцією, за минулий і нинішній рік.
XS
SM
MD
LG