Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан публікує протоколи процесу проти Ордену тамплієрів


Наталка Кудрик Рим, 25 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ватикан сьогодні оприлюднив цінне архівне видання у справі середньовічного Ордену тамплієрів. Це військово-релігійне міжнародне братство з’явилося на початку XII століття для захисту християн-паломників у Єрусалимі під час хрестових походів. Згодом воно перетворилося у багатий і впливовий орган, котрий звинувачували у єресі і святотатстві. Святий престол нарешті відкриває правду через сім століть після знищення Ордену.

Секретні архівні матеріали Ватикану зібрані у виданні під назвою «Справа проти Тамплієрів» (Processus contra Templarios). Надзвичайно коштовна праця, вартістю до 6 тисяч євро, вийшла друком в обмеженій кількості: 799 примірників. Архівне зібрання базується на древньому пергаментному документі «Шинонський список», котрий у 2001 році випадково виявила науковий працівник Ватиканського архіву Барбара Фрале.

Папа хатів захистити храмовників, французький король, ні

Документ проливає світло на останні роки існування Ордену тамплієрів або храмовників, як їх називали (від французької temple - храм). Йдеться насамперед про те, що у 1312 році Папа Римський Клементій V виправдав тамплієрів, не вважаючи їх єретиками. Тодішній понтифік шукав усіляких засобів захистити храмовників від французького короля Пилипа IV Красивого – справжнього ініціатора знищення Ордену.

Професор Флорентійського університету, історик Франко Кардіні розповідає, що Орден був розпущений і більше ніколи не відновлювався. Тоді рішення було за Папою: підтримувати Орден чи скасувати. Папа Клементій V вирішив прибрати його з християнства, але він не висловив негативної оцінки діяльності тамлієрів, не засудив Орден.

Нинішнє ватиканське видання називають цінною монументальною працею у дослідженні суперечливої історії Ордену. Ватиканський оглядач газети «Il Giornale» Андреа Торніеллі каже, що стосовно теми не має офіційної позиції Папи Бенедикта XVI. Ця книжка є частиною секретних архівних документів Ватикану. «Звичайно, понтифік прихильно ставиться до вивчення історії, до викриття правди, це, безумовно, так».

Найбагатший орден було знищено

Організація з напівчернечим уставом зародилася після 1118 року, коли кілька французьких лицарів згуртувалися для захисту християн-паломників від мусульман на шляху до Єрусалима. Основне завдання братства, учасника хрестових походів, полягало у зміцненні нових християнських держав на Сході. Отримуючи щедрі фінансові і земельні пожертви від феодалів і королів, тамплієри швидко розбагатіли та перетворилися у впливову політико-економічну силу.

Орден налічував до 20 тисяч лицарів і мав авторитет у Франції, Іспанії, Англії, Італії і на Кіпрі. Духовно-лицарський рух, котрий захищав інтереси церкви, підтримували Папи Римські.

Двохсотлітнє існування Ордену завершилося у п’ятницю 13 жовтня 1307 року (звідти, кажуть, пішов забобон про невдалу п’ятницю 13-го). За наказом французького короля Пилипа IV Красивого проти храмовників почався кривавий інквізиційний процес. Через тривалі стосунки з мусульманами тамплієрів звинуватили у нехтуванні християнством, ідолопоклонстві, гомосексуалізмі та розпусті. Юридично Орден припинив існування через п’ять років на основі документу Папи Клементія V.
XS
SM
MD
LG