Доступність посилання

ТОП новини

А ти заплатив за тепло? У Донецьку з приватними неплатниками комунальних послуг стали боротися через суди


Надія Шерстюк, Віола Бурда 144 квартири, 13 машин та ще декілька одиниць побутової техніки заарештували донецькі суди. Власниками цього майна були злісні неплатники за комунальні послуги, зокрема за тепло. Таким чином вирішив боротися за вчасну сплату за послуги комунально-комерційне підприємство “Донецьктепломережа". І попередило: тепер така практика стане у місті масовою. Чому її не застосовували раніше? Скільки є часу у власників майна, щоб погасити борг і повернути свої квартири-машини?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи вчасно ви платите комунальні послуги?
Сергій, менеджер з реклами:
- Я плачу завжди вчасно, бо якщо не заплатити, то відключать. У мене багатодітна родина, однієї зарплати не вистачає, тому я працюю на кількох роботах.
Любов Пилипівна, чергова дитячо-юнацького центру Дарницького району:
- У мене боргів немає, я сплачую чесно. У мене пенсія 526 гривень, а я чесно сплачую за квартиру 276-280 гривень.
Леонід, військовий пенсіонер:
- Невчасно, але в кінці року сплачую борг повністю. Було дорого, перейшли на автономне опалення, буде разів у 5 дешевше. Я сам з Фастова Київської області, у мене пенсія 600 гривень, і жінка працює у котельні. Виходить разом 1300 гривень.
Ірина, піаністка:
- Я мешкаю у Запоріжжі. Приїхала з Литви, де була 2 роки. Поки мене не було, тепло не виключали. Ми з сусідами домовлялися, гроші їм давали на оплату.
Петро Іванович, пенсіонер:
- Коло СРСР розвалювався, було важко з роботою, то були борги. А зараз намагаємось вчасно все сплачувати, щоб не відключали.
Донецьк: Квартира, машина і побутова техніка за комунальні борги

Лише місяць є у тих неплатників, майно яких заарештоване судом за борги перед тепловиками. За місяць (якщо власник цінного майна не знайде грошей) квартира, машина чи побутова техніка піде з молотка. У випадку, коли сума, виручена за майно більша, ніж борг, різницю власнику повернуть, розмірковує заступник директора підприємства "Донтепломережа" Олександр Семченко. “Я не пригадую жодного такого аукціону, були погашені заборгованості. Там не бідні люди. Наприклад, зареєстровано BMW 2005 року. Як ви вважаєте, бідна людина має таку машину? У нас є два засоби боротьби: перший — це судова практика, другий — відключаємо послуги”.

У “Донецьктепломережі” науково підійшли до класифікації боржників і поділили їх на кілька типів: сумлінні, забудькуваті, вперті, злісні. Тільки проти останніх двох категорій підприємство порушує кримінальні справи, каже заступник директора Донецьктепломережі Людмила Нешкова: “Майже 70 відсотків – це сумлінні платники, люди, які сплачують щомісяця. Забудькуваті — це люди, які раз на півроку платять, таких 17 відсотків. На таких ми до суду не позиваємось. Категорія впертих – не раз на рік, а набагато більша у них заборгованість. Таких 10 відсотків. Ми дзвонимо їм, нагадуємо. Потім подаємо до суду”.

Судам передують численні нагадування і умовляння погасити борг, розповідає юрист Донецьктепломережі Арина Яковенко. Але позов до суду виявився найдієвішим: “Це був вимушений захід. Коли почали арештовувати майно, таких ось боржників, несумлінних платників, і коли ця інформація з’явилася у ЗМІ, люди почали активніше сплачувати за послуги”.

Дніпропетровщина: влаштуватися на роботу можна лише з довідкою про відсутність боргів

Дніпропетровські жеки вивішують списки боржників на під’їздах
(RadioSvoboda.Ua)
Ексклюзивний спосіб боротьби з неплатниками вигадали у Нікополі, на Дніпропетровщині. Працівника великого підприємства чи установи тепер не беруть на роботу, доки він не продемонструє довідку про те, що не має комунальних боргів. Нема папірця — зарахують прогул, а там і до звільнення недалеко. Списки боржників на під’їздах багатоповерхівок на житловому масиві «Перемога» у Дніпропетровську з’явилися напередодні нового опалювального сезону. Їх вивісили жеки, сподіваючись присоромити тих, хто має борг, і отримати зі споживачів гроші за послуги. Чому дніпропетровські тепловики не позиваються до суду проти неплатників, знає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. “Приміром на дверях ось цього під’їзду у списку практично кожна квартира, але борги різні: від 25-ти гривень до двох тисяч. Однак ці своєрідні стінгазети комунальників на мешканців практично не вплинули, хто платив, той платить, хто ні – той сорому не відчуває. За нормальних цивілізованих відносин і жеки, і тепловики могли б судитися зі своїми боржниками за несплачені кошти. Однак такої можливості наразі немає. Ще влітку міська рада ухвалила рішення, щоб постачальники комунальних послуг уклали договори зі своїми споживачами. Тоді було б ясно, за які послуги мають сплачувати одні споживачі, і як за них мають сплачувати інші. Однак комунальники самі себе перехитрили і договорів не уклали. Тепер можуть скаржитись на несумлінних споживачів тільки на переговорах з компанією «Газ України», яка без погашення заборгованості відмовляється постачати блакитне паливо”.

Рівне: кредит на опалювальний сезон

Більше чотирьох мільйонів гривень становить поточний борг населення за тепло у Рівному. Більша половина цього боргу – кошти, не заплачені за тепло постачальникам власниками гуртожитків, які по кілька разів побували під орендою різних осіб. Самі орендарі вже не проти повернути гуртожитки у власність міста. Тим часом мешканці цих будинків мерзнуть, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Рівному Валентина Одарченко. “До цього списку потрапило і відомче житло самих комунальників, а саме — житлово-комунального підприємства «Центральне». Люди вважають, що суди навмисне затягують вирішення справ за їхніми позовами стосовно повернення житла у комунальну власність, і просять найвищу владу втрутитися негайно. Кредит у 4 млн. гривень міська влада взяла для того, щоб отримати газ на жовтень. Якщо поточні борги нарощуватимуться, існує небезпека припинення подачі тепла у всі рівненські квартири”.

Львів: “спрут” і “зигзаг” на сторожі вчасних комунальних платежів

71 млн.гривень винні львів’яни комунальникам. Тепловики вивішують списки боржників біля під’їздів, а обленерго відмикає електрику тим чи іншим помешканням.Поновити електропостачання — це довга і складна процедура, тому такий крок дисциплінує споживачів. Львівводоканал знайшов оригінальний спосіб вибивати борги зі злісних неплатників, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Львові Галина Терещук: “Львівводоканал спеціально замовив дві машини полтавського водоканалу зі спеціальними пристроями – "спрут" і "зигзаг". Цими приладами співробітники водоканалу перекривали каналізацію і воду боржникам, навіть не заходячи до їхніх квартир. За користування таким приладом комунальне підприємство щодня сплачує полтавчанам по 10 тисяч гривень. Але витрати себе виправдали. Вдалося повернути кілька мільйонів старих боргів. І мешканці стали активніше платити за послуги”.

За даними міністерства ЖКГ, населення винне комунальникам близько 7 млрд. гривень. За спостереженнями самих комунальників, 70 відсотків людей стабільно сплачують гроші за їхні послуги. А ще 10 відсотків не роблять цього принципово, випробовуючи тепловиків та енергетиків на винахідливість.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Зима і опалення. Чи мерзнутимить закарпатці? • Холодно. Чи буде тепло в оселях українців? • На Рівненщині та Волині змінюють стандарти соціальних послуг • У київських школах тепло чи холодно? • «Чорноморнафтогаз» повністю забезпечить Крим газом • Донецькі газовики нагороджують тих, хто сплачує рахунки • Рівненщина в контексті «газової» проблеми • Наступної зими Дніпропетровськ знову грітиметься у борг
XS
SM
MD
LG