Доступність посилання

ТОП новини

Вихори рейдерських атак над Україною


Тетяна Ярмощук Київ, 25 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україну звинувачують у рейдерстві. Саме так, цілу державу Україна. Обвинувач – лідер Татарстану Мінтімер Шаймієв. Він обурений ситуацією навколо «Укртатнафти», частина акцій якої належать Татарстану. Офіційний Київ зберігає величну мовчанку.

Президент Татарстану Мінтімер Шаймієв
(ITAR-TASS)
Рейдерство – це загальна назва ланцюжка операцій, які за допомогою вразливостей у законодавстві дозволяють отримувати власність над капіталом, зазвичай, підприємствами. При цьому здійснюється вивід активів із володіння законних власників. Останнім часом інформація про рейдерські атаки на те чи інше підприємство в Україні з’являється дедалі частіше. Тепер у рейдерстві звинувачують цілу Україну, принаймні, це зробив Президент Татарстану Мінтімер Шаймієв. Він обурений ситуацією, що склалася довкола «Укртатнафти» і звинуватив Україну у рейдерстві.

Мінтімер Шаймієв: «Ви ж бачите, яким чином захоплює Україна нашу власність – бандитським шляхом! Послали, найняли озброєних якихось хлопців – прийшли, привели свою команду, висадили, як кажуть,чинну команду і зайняли усі посади. Ось вам демократія українська. Помаранчевою називайте її після цього, синьою, червоною, якою завгодно... Замах на власність не може мати місця в демократичному суспільстві. Коли акції у нас».

Давати коментарі наразі не хочуть

Упродовж цілого дня Радіо Свобода намагалося отримати відповідь на ці звинувачення у Секретаріаті Президента та Раді нацбезпеки і оборони. Прокоментувати ситуацію так ніхто і не наважився.

Не пояснюють ситуацію і у «Нафтогазі України», якому належить понад 61 % акцій «Укртатнафти». Кажуть, намагаються у всьому розібратися.

Речник «Нафтогазу» Олексій Федоров зазначив: «Ми хочемо розібратися з ситуацією, тому що є аргументи колишнього керівника Сергія Глушка, і є аргумент пана Овчаренка. Тобто, ми хочемо отримати документи, які підтверджують їхні слова і тільки потім будемо робити заяви, як знатимемо факти».

Останній виток конфлікту навколо «Укртатнафти» розпочався у серпні, коли Апеляційний суд Сумщини поновив на посаді голови правління компанії Павла Овчаренка, якого звільнили з цієї посади ще у 2004 році через збори акціонерів компанії.

Минулого тижня пан Овчаренко приступив до роботи, зайшовши на підприємство за допомогою однієї з охоронних структур. Татарстанські акціонери, та й український віце-прем’єр Микола Азаров вважають такі дії Овчаренка «рейдерським захопленням». Переконливого спростування поки ще не пролунало. Загалом же рейдерство стало практично невід"ємною складовою українського бізнес-ландшафту. Як з ним боротися?

Рейдерство перекочувало із Росії до України?

Виконавчий директор Антирейдерського союзу Андрій Семидідько зазначає: «Часто звучать заклики: давайте введемо кримінальну відповідальність за рейдерство! Не потрібно. У Кримінальному кодексі вже прописані усі ці статті, і про створення злочинної групи, і щодо ухвалення неправосудного рішення. На жаль, жоден суддя за це ще не поніс відповідальності. У Росії, коли була ослаблена державна система, там був пік рейдерських атак. Коли ж почала державна система працювати, були порушені кримінальні справи проти суддів, які брали участь у розробці рейдерських операцій, були порушені кримінальні справи проти рейдерів, і декого з них показово посадили. Все, рейдерство захлинулося, і весь цей вал перетік у нашу країну».

Наприкінці травня «Нафтогаз України» сконцентрував більше 61 % акцій «Укртатнафти». Це відбулося шляхом списання понад 18 % акцій з рахунків «Банку Україна», який був номінальним власником акцій «Укртатнафти» в інтересах татарських акціонерів, на рахунок українського «Нафтогазу».

Станом на початок року «Нафтогазу» належало 43 % акцій цієї компанії, а Міністерству майна та земельних ресурсів Татарстану – 28 %.
XS
SM
MD
LG