Доступність посилання

ТОП новини

Політологи радять БЮТ та НУНС узгодити спірні питання до офіційного підписання угоди про коаліцію


Про це свідчать результати експерт-опитування Центру досліджень політичних цінностей.


Про це свідчать результати експерт-опитування Центру досліджень політичних цінностей.

Зокрема, голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній наголосив, що кількість критичних зауважень щодо коаліційної угоди від представників блоку НУНС починає непокоїти. За його словами, стало очевидно, що урочисте підписання угоди лідерами двох блоків було дещо передчасним.

У свою чергу, директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович відзначив, що з тексту угоди необхідно виключити положення про повернення «радянських» заощаджень українським громадянам протягом двох років. «Нереально виплатити 123 мільярди гривень. Краще зняти цю тему. Врешті-решт, це буде вигідно і уряду Тимошенко», – сказав Малинкович. Крім того, за словами експерта, потрібно порозумітися з приводу переходу Збройних Сил на контрактну основу.

Тим часом, керівник Центру розширення можливостей Віктор Небоженко зазначив, що коаліційна угода має загальний характер. За його словами, у документі не виписані способи вирішення конфліктів, взаємовідносини з політичними фракціями, що опинилися в опозиції.

Зі свого боку, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко наголосив, що необхідно подолати принципові серйозні розбіжності, які виявились за останній тиждень. За його словами, йдеться, перш за все, про програмні обіцянки БЮТ, стосовно яких існують серйозні сумніви в реалістичності їх виконання: повернення вкладів ще радянського Ощадбанку, перехід на контракту армію і відмова від призову вже 1 січня 2008 року. «Слід знайти спільні точки дотику, а, крім того, визначити механізм і графік реалізації цих обіцянок», – зауважив Фесенко.

А директор політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова Юрій Якименко зазначив, що угода залишає дуже багато відкритих питань, зокрема стосовно конституційної реформи. Він наголосив, що у внутрішньополітичному блоці є жорстка прив’язка до пропорційної виборчої системи та її удосконалення. «На мій погляд, не варто обмежувати можливості удосконалення виборчої системи тільки цим», – зазначив Юрій Якименко.
XS
SM
MD
LG