Доступність посилання

ТОП новини

Огляд преси за п''ятницю, 26 жовтня


Ірина Біла Київ, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як часто журналістське розслідування буває об’єктивним? Хто заважає українцям дізнатися про вміст у харчах трансгенів? Чому у людей з’являються фобії?


Жанр журналістського розслідування чи не найвичерпніше з усіх журналістських жанрів демонструє соціальну функцію мас-медіа, переконані в газеті “День”. Але якщо оцінювати реальність тверезо, зазначають газетярі, то ініціатива докопуватися до правди не виникає на порожньому місці. І встановлення справедливості тут зовсім не найперша причина. Майже завжди в журналістського розслідування є замовник. Чи має право таке розслідування "на замовлення" претендувати на сферу суспільно важливих? Про це в статті “Інвестігейтори в Україні”.

Українці так і можуть лишитися необізнаними – споживають вони продукти з генетично модифікованими продуктами чи ні. Незважаючи на рішення Кабміну про обов’язкове маркування на вміст ГМО з 1-го листопада, українці такої інформації не отримають. Про причини розповідає газета “Сегодня” у статті “США просять Кабмін і надалі приховувати від українців інформацію про трансгени”.

Появу деяких фобій у людини можна пояснити генетичною схильністю та вихованням, які нерідко вибудовані на психотравмах, розповідає в газеті “Сегодня” лікар-психотерапевт. Причому необов’язково від батьківської нелюбові. Навпаки, прагнучи, щоб чадо було кращим, тато і мама часто втовкмачують дитині страх не встигнути і не бути кращим. І тому в дорослому житті людина уникає життєвих ситуацій, що її травмують. Подробиці – в статті “Життя за межею страху”.

Газета “Україна молода” стверджує, що втрати Києва за всі періоди загарбань від Батия до Сталіна і Гітлера можуть виявитися мінімальними порівняно зі збитками, що їх завдає нинішня міська влада. Не керована ані логікою розвитку міста, ані здоровим глуздом забудова Києва триває й надалі, бо кращого заробітку, аніж викачування грошей зі столичної нерухомості, на сьогодні в Україні просто не існує. Про це стверджується в статті “Мер злота”.

Газета “Голос України” розповідає про новий генплан Ялти. Видання стверджує, що сьогодні столиця Кримських курортів за своїм рейтингом досягла популярності Греції й Туреччини і наближається до рекреаційного значення кращих курортів Іспанії, півдня Франції, Канар і Мадейри. Для порівняння: курорти Кавказу посіли лише сьому з існуючих сходинок у цьому всесвітньому рейтингу. Про те, яку сходинку в цьому списку посіла Ялта, йдеться в матеріалі “Майбутнє Ялти без Національного парку”.
XS
SM
MD
LG