Доступність посилання

ТОП новини

«Політична еліта України опинилася під впливом великих грошей», - вважає колишній посол США в Україні


Сергій Куделя Вашингтон, 26 жовтня 2007 року (RadioSvoboda.ua) - Виключити великий бізнес з політики – таким вбачає головне завдання майбутнього уряду колишній посол США в Україні Вільям Міллер. Він перебував в Україні під час останніх виборів у складі групи міжнародних спостерігачів. Під час свого виступу на вчорашніх слуханнях у Конгресі США Міллер зазначив, що корупція на вищих щаблях влади залишається в Україні центральною проблемою.


Слухання на Капіталійському Пагорбі, організовані Гельсинською Групою США, були присвячені результатам останніх виборів до Верховної Ради. Окрім посла Вільяма Міллера у слуханнях взяли участь представник Міжнародного Республіканського Інституту Стівен Нікс та посол України в США Олег Шамшур. Український дипломат висловив сподівання, що останні вибори стали вирішальним тестом на демократію України і Захід вже не чекатиме нових перегонів, щоб пересвідчитися у її демократичності.

ЧЕРЕЗ РЕФОРМИ – ДО ПОВНОЦІННОЇ ДЕМОКРАТІЇ

Американські учасники слухань визнали, що парламентські вибори в Україні відбулися із дотриманням усіх демократичних норм. Водночас, кожен з них вказав на проблемні сфери, без реформування яких Україна не зможе бути повноцінною демократією.

На думку посла Міллера, політична репутація лідерів Помаранчевої Революції залежатиме від їхньої здатності приборкати корупцію у владі та відсторонити олігархів від державного управління. Усі політичні конфлікти в Україні, на його думку, точаться навколо права контролювати економічні активи та фінансові ресурси. І уся політична еліта, за спостереженням посла, опинилася під впливом великих грошей. Він нагадав, що лідери помаранчевої революції виступали на Майдані за очищення політики від грошей, але частина з них згодом стали корупціонерами. Інші ж, як Юлія Тимошенко, самі, як зауважив посол, мають сумнівне олігархічне минуле. А Віктор Ющенко, за спостереженням Міллера, віддає перевагу словам, а не діям у боротьбі з корупцією.

ВІДСУТНІСТЬ НЕЗАЛЕЖНОГО СУДОЧИНСТВА – ОДНА З НАЙБІЛЬШИХ ПРОБЛЕМ

Інший учасник слухань Стівен Нікс вважає найактуальнішою проблемою в Україні відсутність незалежного судочинства та недосканалість конституції. Стівен Нікс:

«Конституційна суперечка між Президентом та Прем''єр Міністром, яка пов''язана з проблемою розподілу повноважень в середині виконавчої влади, перешкодила побудові демократичних інститутів в Україні, таких як незалежний суд, діючий парламент, та подальші економічні реформи. Конституційна криза також не дозволила Україні бути й надалі прикладом демократизації в євразійському регіоні. Надзвичайно важливо, щоб Україна знову почала відігравати роль експортера демократії».

Водночас Нікс наголосив, що новий варіант Конституції повинен бути ухвалений у демократичний спосіб внаслідок компромісу усіх політичних сил.

Американські учасники також відзначили сповільнення двосторонніх відносин між Україною та США, які посол Шамшур пояснив безперевними виборчими циклами. За словами Нікса, чим шивдше Україні буде сфоромований новий уряд, тим раніше відновляться прямі контакти на вищому рівні.
XS
SM
MD
LG