Доступність посилання

ТОП новини

За набором чи контрактом? Коли українське військо може перейти на професійну основу?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Навесні наступного року 17 тис. юнаків поповнять лави українських Збройних Сил. Ще 13 тис. одягнуть шинелі восени. Всупереч закликам частини помаранчевих політиків про створення вже з 2008-го року професійної армії Президент Віктор Ющенко підписав указ про чергові призови на строкову військову службу. Чи не став призов розмінною монетою для політиків? Коли ж українське військо може перейти на контрактну основу?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи повинна українська армія переходити на контрактну основу?
Богдан, службовець:
- Я більше вірю міністру оборони і Президенту, що то зашвидко переходити. Може, це і правильно, але треба дивитися, яка реальність, наскільки це можливо зробити. Для України ще не минули всі зовнішні загрози, треба хлопців тримати напоготові.
Олена, економіст:
- Армія повинна бути професійною. Отримувати за це гроші.
Тарас, будівельник:
- Професійна армія! В усіх європейських країнах саме така армія. Призовників не треба, бо люди з великою неохотою ідуть до армії. А так не буде дідівщини.
Ірина, менеджер:
- Гадаю, що краще професійна. Солдатів зараз б''ють. А так це виправить ситуацію.
Олександр, юрист:
- Люди будуть отримувати зарплату за те, що вони служать. Так краще.
Служити чи не служити?

(Ukrinform)
Мати двох призовників, киянка Катерина Леонідівна вже зараз (коли військо не перейшло повністю на контракти) не хоче пускати до армії жодного зі своїх синів: “У мене троє дітей, я працювала на 2 роботах, щоб їх прогодувати. Держава мені ні копійки не дала, а зараз від держави прийшла повістка, щоб син ішов в армію. Я вважаю, що це несправедливо”.

Тим часом Дмитро відслужив строкову службу в українській армії, а зараз служить контрактником. Дмитро на своєму досвіді переконує: армія повинна бути професійною. “Я за професійну армію. Це не повинна бути людина, яка рік відслужила, і все. Зараз я отримую 1100 гривень. Я раніше мешкав на території нашої частини. А зараз знімаю квартиру”.

Професійна армія — життєва необхідність чи популістські балачки?

Наступного року у Збройних Силах України служитимуть 183 тисячі військовослужбовців і з них кожен шостий буде солдатом, призваним на строкову службу. Киянин Тарас запевняє, що ніколи не хотів “відкосити” від служби: “Я сам захотів служити. І з патріотичних переконань також. Батько служив, я також вирішив. В армії можна знайти досвід роботи. Мама була проти, батько – за. На жаль, офіцери не поважають солдатів. Їжа стала краще, ніж була. А опалення і досі не увімкнули”.

Солдати-контрактники
(Ukrinform)
Юлія Тимошенко обіцяла перед виборами скасувати обов’язковий призов уже з першого січня наступного року. Яким чином бютівці бачать перехід України на професійну армію, розповідає член блоку Анатолій Семинога: “З таким Прем’єром як Юлія Тимошенко Україна обов’язково знайде кошти. Було б тільки бажання, була б тільки політична воля”.

Українська армія не зможе вже у наступному році перейти на професійні рейки, стверджує генерал-майор, президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов: “Справа не лише в грошах. Треба мати підготовленого контрактника-сержанта. Тобто треба мати досвід! Головне, що не враховує БЮТ, це те, що військові мають бути професіоналами, тобто людьми з досвідом!”

“Скасувати призов до армії з Нового року можна з таким же успіхом, як парафувати угоду про скасування трьох законів Ньютона”, — таким чином міністр оборони України, четвертий номер виборчого списку блоку “Наша Україна – Народна самооборона” Анатолій Гриценко оцінював можливість створення армії на контрактній основі вже з 2008-го року. Гриценко наполягає: це реально лише 2010 року. Позапланового скорочення в армії не буде, запевняє Ігор Халявинський, заступник начальника прес-служби Міноборони: “У 2008-му році Збройні Сили планують збільшити кількість контрактників на 7 тисяч осіб. Зараз у нас 38 тис.551 контрактник”.

В армію за “довгим доларом”?

Чимало держав відмовилися від військового обов''язку. Серед них Франція, Іспанія, Італія, Аргентина і Сполучені Штати. Одна з причин, завдяки яким в Америці не бракує охочих добровільно поповнювати військо, це матеріальна зацікавленість. Про це розповідає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн: “Взяти, наприклад, сержанта і порівняти його з патрульним офіцером поліції. Армійська зарплата майже така сама – 25 з половиною тис. доларів на рік”.

В Ізраїлі, як і в Україні, кожен юнак, якому виповнилося вісімнадцять і він не має відстрочок, мусить виконати свій обов’язок перед батьківщиною. Причому на службу призивають не лише хлопців, а й дівчат. Як тут діє призов і чи є дезертири, розповідає кореспондент Радіо Свобода Вольф Москович: “В Ізраїлі, країні, якій доводиться часто вести війни, служба у війську – це плавильний котел ізраїльського суспільства. Там можна здобути додаткову освіту та фах, наприклад, авіакомпанії беруть на роботу виключно колишніх військових пілотів”.

Що ж треба зробити в Україні для якнайшвидшого і в той же час реального переходу до професійної армії, щоб вояки були контрактниками на сто відсотків? Міністр оборони Анатолій Гриценко виступає за таку армію, але вважає, що раніше 2010-го року відмовитися від обов’язкового набору неможливо. Генерал-майор, президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов дає інший можливий термін повної професіоналізації війська – чотири-п”ять років. Для цього необхідно скласти конкретний план, організувати навчання і щорічно вкладати 3-4 млрд. гривень.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG