Доступність посилання

ТОП новини

ЄС-Росія, український парламент, планета в небезпеці. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети пишуть, що сьогоднішній саміт ЄС-Росія в португальському місті Мафра проходить під впливом страхів європейців щодо можливих енергетичних демаршів Росії у той час, коли Європа потрапляє у все більшу залежність від російського газу. Преса звертає увагу й на те, що суд у Києві відкрив дорогу роботі нового українського парламенту. А деякі видання оприлюднили результати дослідження німецьких учених, які стверджують, що перехід на «літній час» шкодить організмові людини. Європейські впливові часописи також звертають увагу на застереження великої групи вчених щодо загрози існуванню людства.

Британська «Дейлі Телеґраф» пише про проблеми саміту ЄС-Росія, який проходить у п’ятницю в Португалії, і вважає, що «не можна бачити в Росії лише зло». Далі газета серйозно запитує, чи призведе до добра люб’язність Європи з лідером репресивного і корумпованого режиму Кремля? На запитання, чому у ЄС так терпляче ставиться до Путіна, «Дейлі Телеґраф» прямо відповідає:із-за енергоносіїв — і продовжує, що «за нинішнього стану речей Європа, включно з Великою Британією, буде потрапляти у все більшу залежність від російських нафти та газу. Так само, як два роки тому відчула на собі цю залежність Україна, коли Кремль у розпалі зими вирішив закрутити вентилі. Економічні наслідки будуть руйнівними». А німецька «Берлінер Цайтунґ» прогнозує, що португальський саміт ЄС-Росія не призведе до великих змін у стосунках «із-за російських виборів». Це берлінське видання також прогнозує, що «наступний саміт відбудеться через півроку, коли карти в Росії ляжуть по-новому».

Хто справжній переможець на виборах в Україні?

«Інтернешнел Гералд Трібюн» інформує, що у четвер український суд підтвердив результати виборів за підсумками ЦВК і таким чином «відкрив шлях для формування нового уряду». Газета також пише, що «дата першого засідання Верховної Ради поки-що не визначена». А «Юрейжіа Дейлі Монітор» вважає, що «справжнім переможцем парламентських виборів в Україні став БЮТ». Це видання наголошує, що БЮТ «отримав на півтора мільйона голосів більше, ніж у 2006 році», а Партія регіонів втратила 11 місць порівняно з попереднім скликанням парламенту, і розрив між ними і БЮТ скоротився з 10 до 2 відсотків. Це ж видання прогнозує, що нинішній Президент України Віктор Ющенко «може виграти наступні президентські вибори» лише в союзі або з Партією регіонів, або ж з БЮТ. «Юрейжіа Дейлі Монітор» вважає: «залишається відкритим питання, що вибере Україна — блукати чи йти в ногу з реформами».

Як впливає на людину переведення годинників на «літній» і «зимовий» час?

Німецький часопис «Шпіґель» наводить дані результатів дослідження німецьких вчених з мюнхенського університету, які прийшли до висновків, що «переведення стрілок на літній час порушує природній ритм внутрішнього годинника людини». Вчені вважають, що «переведення стрілки годинника в березні на годину вперед, а у жовтні на годину назад, бажаного ефекту не дає». Протестувавши понад 55 тисяч осіб у Центральній Європі, мюнхенські і нідерландські науковці прийшли до висновку, що «перехід на літній час... у довготривалій перспективі може шкодити здоров’ю».

Людство стрімко наближається до «точки неповернення»?

Впливова лондонська «Таймс» публікує дані дослідження групи півтори тисячі вчених з усіх країн світу, що проводилося на замовлення ООН. Газета інформує, на основі згаданої доповіді науковців, що «швидкість, із якою люди за останні 20 років стали споживати земні ресурси, ставить під загрозу саме існування людства». Вчені прийшли до висновку, що кожній людині у світі нині необхідно на третину більше ресурсів для забезпечення своїх потреб, аніж здатна надати наша планета. За даними доповіді ООН, людство стрімко наближається до «точки неповернення». «Таймз» інформує, що найбільше занепокоєння у вчених викликають кліматичні зміни, зменшення запасів прісної води, а також збіднення сільськогосподарських угідь та зникнення природних видів.
XS
SM
MD
LG