Доступність посилання

ТОП новини

Ліверпуль – європейська столиця культури 2008 піднімає завісу


Олекса Семенченко Ліверпуль, 25 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колись про північне англійське місто Ліверпуль більшість світу знала лише те, що звідти походить найпопулярніша поп-група «всіх часів» The Beatles та що тут міститься знаменитий футбольний клуб. І ось раптом Ліверпуль обрали однією з двох європейських столиць культури 2008-го року.

Разом із багатьма британцями я дуже здивувався, коли почув, що Європейський Союз обрав Ліверпуль разом із норвезьким містом Ставанґером європейськими столицями культури на наступний рік. Імідж Ліверпуля в надто багатьох людей формувався за часів прем’єр-міністра Марґарет Тетчер як осідок непримиренних лівих, котрі влаштовували насильницькі заворушення з кожної нагоди, центр похмурих докерів і футбольних хуліганів та як місто, цілі райони якого занепадають.

Туристів на летовищі «зустрічає» пам''ятник Ленону

Але приїхавши сюди нині, був приємно здивований: Ліверпуль відроджується, а підготовка до того, щоб стати європейською столицею культури, дала такий потрібний імпульс для будівельного буму. Нещодавно завершили розширення й модернізацію летовища, яке пару років тому було назване іменем Джона Ленона. Численних іноземців, які тепер відвідують це місто музичної слави з його клубом Cavern, де колись грала «ліверпульська четвірка», пам''ятник Ленону «зустрічає» просто на виході із зали прильотів. На екскурсію центром міста вони можуть відправитися таким собі всюдиходом, зробленим у вигляді жовтої субмарини. Отака данина легенді. Цілий район колишніх доків нині дуже вдало перебудували під центр музеїв та дозвілля, з десятками модерних барів та ресторанів, де бурхливо відпочиває дещо інакшого вигляду, ніж це було у 80-их, ліверпульська публіка.

Футбол і музика

Звичайно, для багатьох мешканців Ліверпуля існують і далі важливі дві речі, які їх прославляють: футбол і музика.

Мій співрозмовник на ім’я Пітер зазначив: «Для мене особисто найбільша цінність цього міста полягає у його футбольних традиціях. Маємо найбільший футбольний клуб у світі, що виграв Кубок європейських чемпіонів 5 разів і грав у його фіналі двічі за останні три роки. Ніде більше на цьому континенті не зможете відчути кращу атмосферу, ніж на стадіоні Анфілд. Це просто велична атмосфера. Ну й, звичайно, Ліверпуль є такою собі колискою поп-музики, не забуваймо про це. Музична сцена тут — просто фантастика, адже група Zutons та інші – це ліверпульці».

У колишніх доках, де одне зі складських приміщень нині перероблене в музей сучасного мистецтва Tate Liverpool, щойно дали неофіційний старт святкуванням статусу міста як європейської столиці культури. Відкрито експозицію чотирьох митців, котрі змагаються за найпрестижнішу, але й суперечливу через супер-аванґардний підхід журі мистецьку премію – Turner Prize. Нині вперше від часу заснування премії 1984 року цю виставку номінантів показують за межами Лондона. І цю честь було надано Ліверпулю.

Вже визначено й програму культурних заходів наступного року. Піком святкувань стане червневий концерт під назвою «Ліверпуль музичний» на стадіоні Анфілд. Пол Маккартні збирає для нього ціле сузір''я зірок світової музики. Захід транслюватимуть наживо в усьому світі.
XS
SM
MD
LG