Доступність посилання

ТОП новини

Переведення часу і наше здоров’я


Інна Набока Київ, 29 жовтня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Минулої неділі українці мали можливість спати на годину довше: країна перейшла на «зимовий» час. І хоч годинники у світі переводяться вже майже сто років, досі точаться суперечки про доцільність і, головне, – вплив цих «ігор із часом» на людський організм.

Економічна доцільність переходу на «зимовий» і «літній» час – справа фахівців. А от вплив часових змін на фізичне і психічне здоров’я хвилює всіх. Проте думки вчених з цього приводу, як то кажуть, розійшлися. Одні наполягають на винятковій шкідливості маніпуляцій з часом і наводять вражаючі цифри пов’язаного з ними збільшення захворюваності, автокатастроф, виробничих травм і самогубств. Інші вважають, що переведення стрілок на одну годину не має ніякого впливу на людський організм.

Потужний механізм адаптації людини

Очевидно, що істина лежить десь посередині. Природа наділила людину потужним механізмом адаптації, тобто, здатністю пристосовуватися до змін зовнішнього середовища. Тому для людей молодих, здорових, у нормальному фізичному та психологічному стані перехід на інший час відбувається майже непомітно, вони легко пристосовуються до нього упродовж 2-3 днів. Інша річ – маленькі діти, люди перевтомлені чи ослаблені, хворі, літні. Їхні адаптаційні можливості знижені, тому зміна часу навіть на годину може викликати у них певний дискомфорт чи навіть погіршення здоров’я. Найчастіше це проявляється у підвищеній втомлюваності, дратівливості, сонливості, зниженні працездатності. Може виникнути також безсоння, депресія, погіршитися робота серцево-судинної, імунної, ендокринної систем. А для адаптації таким людям потрібно 2-3 тижні.

Нагнітання пристрастей не допомагає

Крім того, чутливі до змін часу люди, які звикли вставати і лягати у точно визначений час, з чітким графіком роботи, ті, хто має працювати вночі або дуже рано вранці. Їм також потрібен певний час, щоб звикнути до нового ритму. Не варто забувати і про суто психологічні чинники. Фахівці вважають, що переведення часу не впливає на психіку. Але нагнітання пристрастей і численні «страшилки» на цю тему у ЗМІ, звичайно ж, діють на людей, особливо – легко навіюваних. От дехто і думає: я себе погано почуваю саме тому, що перевели час.

Вчені вважають, що перехід на «зимовий» час проходить значно легше для організму, ніж на «літній». До того ж, в Україні «зимовий» час практично збігається з реальним, а тому є найбільш зручним для організму. Та все ж, медики радять людям з групи ризику бути більш обережними у перші тижні після переведення часу: більше відпочивати, уникати зайвих навантажень, завжди мати при собі ліки.Уважне ставлення до свого здоров’я ніколи не зайве.
XS
SM
MD
LG