Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні розпочинається підготовка до роботи нового засідання Верховної Ради VI скликання


Тетяна Ярмощук 30 вересня українці обрали Верховну Раду. До парламенту пройшли п’ять політичних сил. Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна – Народна самооборона», КПУ та Блок Литвина. Газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр» опублікували результати голосування. Робоча група із підготовки роботи нового парламенту почне працювати уже сьогодні, зазначає представник БЮТу Андрій Шкіль. Перше засідання парламенту може відбутися аж після 20 листопада, каже представник Партії регіонів Володимир Зубанов. Що ж до формату майбутньої більшості, то БЮТ та НУНС уже парафували коаліційну угоду. Втім, представники Партії регіонів не поспішають оголошувати про свою опозиційність.


Вибори відбулися. Їхні підсумки підбиті. Результати голосування опубліковані. Коли ж відбудеться перше засідання новообраної Верховної Ради, і що для цього необхідно зробити?

30 вересня українці обрали Верховну Раду. До парламенту пройшли п’ять політичних сил. Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна – Народна самооборона», КПУ та Блок Литвина. Тепер, коли газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр» опублікували результати голосування новообраним парламентарям слід визначитися, коли ж вже запрацює парламент шостого скликання.

Робоча група із підготовки роботи нового парламенту почне працювати уже сьогодні, зазначає представник БЮТу Андрій Шкіль: «Група вже сформована. Думаю, вона увійде в робочий ритм вже з понеділка за погодженням представників усіх парламентських фракцій. Узгодиться дата проведення першого засідання Верховної Ради, буде визначена група осіб, які виконуватимуть роль у президії. А далі вже почне працювати апарат Верховної Ради для забезпечення проведення першого сесійного засідання».

Перше засідання парламенту може відбутися аж після 20 листопада, каже представник Партії регіонів Володимир Зубанов: «Робоча група повинна напрацювати, яким чином працюватиме Верховна Рада, хто буде сидіти у президії, є пропозиції Президента, щоб після обрання спікера та розподілу комітетів, розглянути кілька важливих, на його думку, законів».

Передчасні розмови про формат нової коаліції

Для підготовки першого засідання Верховної Ради знадобиться два-три тижні, зазначає політолог Кость Бондаренко, до того ж часу говорити про формат майбутньої коаліції не варто, каже він: «Ще не почала роботу Верховна Рада, а будь-які розмови про коаліцію до того, як почала працювати Верховна Рада – це фальстарт і вони абсолютно безпідставні. Думаю, що потрібно дочекатися, коли ж запрацює парламент і тоді вже говорити про варіанти коаліції, бо зараз говорити про варіанти коаліції – це гадати на кавовій гущі».

Що ж до формату майбутньої більшості, то БЮТ та НУНС уже парафували коаліційну угоду. Президент Ющенко заявив, що розбіжностей між цими політичними силами немає. Втім, представники Партії регіонів не поспішають оголошувати про свою опозиційність. Перший віце-прем’єр-міністр, регіонал Микола Азаров в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що можливість їхньої участі у коаліції 50 на 50.
XS
SM
MD
LG