Доступність посилання

ТОП новини

Погрози припинити теплопостачання лунають від комунальників Рівненщини та Волині


Валентина Одарченко У касах не зникають черги – переважна більшість населення таки платить за гарячу воду і тепло. На Волині поточні проплати становлять більше ста семи, на Рівненщині – більше ста одинадцяти відсотків. Це означає, що поточні проплати населення здійснює повністю і намагається частково ліквідувати борги.

Деякі рівненські боржники в розмові з Радіо Свобода засвідчили: досі тепловики не вели належного контролю за оплатою їхніх послуг і неналежно працювали зі злісними боржниками, котрі не поспішали реструктуризовувати борг.

«Той, хто не платив цілими роками й отримував такі квитанції, як я, з нульовими боргами – вони прийдуть туди? Та ніколи в житті! Це означає, що треба конкретно працювати – приходити до людини й казати: «Через вас сьогодні страждає увесь будинок, ваші борги розкидаються на тих, хто вчасно оплачує, і ви повинні знати, якщо не оплатите ці борги, ми будемо здійснювати інші санкції щодо вас. Але цього ж ніхто не робить…».

Населення не настільки винне в ситуації, що склалася

У Рівному з чотирьох з половиною мільйонів боргу за минулий опалювальний сезон два з половиною становлять борги гуртожитків, а вірніше, їхніх власників, яким мешканці сплачували справно. А в двох луцьких кварталах, де живе третина населення міста, люди стали заручниками «холодної війни» між міською владою і приватним власником котельні. Ця котельня, за іронією долі, розташована на вулиці Карбишева. Люди сплачували за тепло державному комунальному підприємству «Луцьктепло», яке було посередником між ними та виробничниками - власниками котельні. А «Луцьктеплоенерго» стверджує, що їх не отримало. Конфлікт стосовно повернення котельні у власність міста триває ще з літа. Через те у вересні лучани в цих мікрорайонах не мали гарячої води.

Прокуратура області також побачила порушення у діях державного підприємства, яке не перерахувало всі кошти, отримані за послуги, на рахунки приватної компанії «Луцьктеплоенерго».

Обласна влада запевняє, що тримає на контролі ситуацію, і лучани будуть зимувати з теплом. А тим часом на ДКП «Луцьктепло» розпочалося скорочення штату – вже звільнені кілька лаборантів, на черзі - слюсарі та оператори. Працівники підприємства висловлюють побоювання, що якщо скорочення триватиме, на випадок аварій їх не буде кому ліквідовувати, й у Луцьку може повторитися ситуація Алчевська.

Конфлікт між двома компаніями уже вкотре вирішуватиметься в судах.
XS
SM
MD
LG