Доступність посилання

ТОП новини

Автомобільний квест як альтернативний спосіб відзначити День автомобіліста


Дар’я Марченко Київ, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В останню неділю жовтня відзначають День автомобіліста. Наразі в Україні налічується близько 10 мільйонів автомобілів, тобто це свято для принаймні п’ятої частини країни. Для автовласників, які люблять їздити з розумом і вивчати географію рідної країни, вигадали автомобільні квести.

Якщо ви прокинулись вночі від світла ліхтарів і побачили під вікнами людей у чорному, які шепочуть в рацію «код у мене», – не поспішайте викликати міліцію. Найімовірніше, код не від сейфу, де гроші лежать, а від наступного завдання, а люди – не грабіжники, а квестери. Кожної п’ятниці або суботи вони збираються вп’ятьох, сідають в автомобіль і вирушають на пошуки пригод – саме так перекладається з англійської слово «quest».

Історію виникнення популярної нічної розваги розповідає організатор ігор «Quest Юг» Олексій Петров: «До України квести потрапили з Білорусії – там цей рух дуже популярний: ігри у наших північних сусідів тривають іноді по кілька діб. Загалом квест виник в Америці ще в 20х роках минулого століття. Але, попри те, що перші квести почали проводитися у Києві тільки у 2003 році, наразі ця гра вже переросла в достатньо розвинений рух – тільки у столиці існує близько п’ятнадцяти організаторів ігор, які проводять десять-дванадцять різновидів квестів. Загалом по нашій країні квестовий рух охопює майже усі регіони та регіональні центри. Щоправда, ці квести – це більше хоббі їхніх організаторів, а серйозно організацією ігор в Україні займаються поки одиниці».

Що необхідно для участі в автомобільному квесті?

Для участі у грі, окрім екіпажу (автомобіля з водієм і пошуковиків) необхідні лише мапа міста і області у паперовому або електронному вигляді і ліхтарик. Не завадять також GPS-навігатор і доступ до мережі Інтернет, а гумові чоботи і рукавички додадуть впевненості в осінню сльоту. Єдине обмеження для учасників – вікове: неповнолітніх до гри не допускають.

Різний рівень складності дозволяє кожному знайти гру до душі: формат із лаконічними шифровками і тривалістю до чотирьох годин підійде новачкам. Водночас люди із гарною фізичною підготовкою знайдуть себе у найскладніших іграх, що тривають до ранку і розраховані на два екіпажі з координаційним центром – найрозумнішими членами команди, які сидячи перед комп’ютером, допомагають вирішувати завдання і скеровують автомобілі у потрібному напрямку.

Завдання виконують під контролем агентів

Етапи у грі бувають пошуковими, ігровими і екстремальними. Під час пошукових командам необхідно знайти певну кількість кодів, заховану на об’єктах. При цьому "об’єктами" можуть слугувати недобудови і старі будівлі, стоси бетонних плит, дренажні системи, «мертві» ліхтарі і все, на що штовхатиме організаторів уява. Виконання командами ігрових і екстремальних етапів контролюють агенти.

Враженнями від таких завдань ділиться Антон – член київської команди BaddaBum, переможця першого чемпіонату України з автоквесту: «З пошукових завдань більш за все запам’ятався пошук на Льодовому стадіоні. Це був один із найбільших пошуків за всі мої ігри: там, принаймні, 35 кодів точно було. Була зима, купа ліхтарів...взагалі, це божевільна романтика і шалена краса. З ігрових завдань можна виокремити, мабуть, завдання канатного курсу: це канатні переправи, будь-які інші завдання з використанням канатів, які розраховані на логіку та командну роботу. А взагалі завдання мені подобаються більш висотні – це або дахи, або якісь крани іржаві і таке інше. Висота – це моє найулюбленіше».

Чи складно дівчатам грати у квест?

В автомобільні квести грають переважно чоловіки, проте енергійні, спортивні дівчата також не оминають їх своєю увагою. Майже у кожній команді є одна-дві дівчини, але існують екіпажі, які складаються суто з представниць слабкої статі.

Чи складно бути жінкою на квесті? Розповідає капітан дівчачої команди No Comments Ксенія: «Інколи міркуємо ми зовсім не як хлопці. Можливо, для них легше зробити завдання з якимсь координатами на мапі. Іноді, звісно, допомагають нам хлопці з інших команд: залізти кудись чи злізти, подають руку, і це дуже приємно. Інколи в нас виникають проблеми з машиною, колеса пробиті ми вже міняли. Іноді нам здається, що деякі завдання легше виконувати, коли ти дівчина: легше десь пролізти, бо ми менші, ніж хлопці, легше когось на руки підсадити, бо ми легші. Дівчатам, я вважаю, легше з кимсь домовитись — коли щось потрібно на ігрових завданнях, головне посміхатись. І ще один великий плюс грати лише з дівчатами – більше простору в машині!”

Автомобільні квести об’єднують людей не лише у команди, але й в сімейні пари: від часу появи цієї розваги в Україні їх утворилось вже близько десяти.
XS
SM
MD
LG