Доступність посилання

ТОП новини

Країни Балтії і Польща проти газогону Nord Stream по дну Балтійського моря


Країни Балтії і Польща виробили єдину позицію і закликають відмовитися від плану прокладення російсько-німецького газопроводу по дну Балтійського моря. Пропозицію про це надішлють до Єврокомісії найближчим часом.

Країни Балтії і Польща виробили єдину позицію і закликають відмовитися від плану прокладення російсько-німецького газопроводу по дну Балтійського моря. Пропозицію про це надішлють до Єврокомісії найближчим часом.

У вересні цього року уряд Естонії відмовив проектувальникам газопроводу Nord Stream у проведенні досліджень в естонських територіальних водах, мотивуючи своє рішення екологічною небезпекою розробок для акваторії Балтійського моря та державними інтересами Естонії в її економічних водах.

За даними фінської газети Helsingin Sanomat, Естонія також надіслала листа країнам Балтійського регіону, в якому закликає відмовити компанії Nord Stream у будівництві газопроводу.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает спростовує цю інформацію. «Ми такої заяви не робили. Те, що зробили, – це поінформували наших партнерів зі скандинавських та балтійських країн про нашу позицію, чому ми не хочемо давати дозвіл на проведення дослідницьких робіт у водах Естонії», – уточнив він.

Керівник естонського зовнішньополітичного відомства заявляє, що Латвія, Литва, Естонія та Польща виробили єдину позицію з питання будівництва Північноєвропейського газопроводу, яка обумовлена в першу чергу екологічними питаннями.

«Ми готуємо заяву на рівні міністерств економіки балтійських країн та Польщі до Єврокомісії про те, що все-таки слід досліджувати реальну альтернативу. А реальна альтернатива – це прокладення газопроводу по суші», – каже Урмас Пает.

Чи буде згода на таку альтернативу?

Директор Балтійського центру дослідження Росії Владімір Юшкін вважає, що такою альтернативою може бути газопровід, який пройде через територію Польщі.

«Мені здається, що для Росії було б розумно запропонувати Європі альтернативний маршрут, який добре відомий і давно обговорювався – це друга гілка газопроводу Ямал – Європа, який проходить через Білорусь та Польщу», – вважає фахівець.

За словами експерта, якщо буде вироблена консолідована позиція країн Скандинавії з державами Балтії, Росія може піти на цей альтернативний варіант. Однак поки що не відомо, як на цю пропозицію відреагує Фінляндія.

Росія хоче прокласти новий газопровід саме дном моря, щоб обійти території транзитних країн.
XS
SM
MD
LG