Доступність посилання

ТОП новини

Карловарські вафлі в центрі боротьби за товарну марку


Оксана Пеленська Прага, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Європейському Союзі розгорілась суперечка між Німеччиною, Чехією та Австрією за товарну марку: відразу три країни відстоюють право бути батьківщиною популярних вафлів – округлих так званих карловарських «оплатків». Проблемою встановлення первинного виробника оплатків уже півроку займаються фахівці в Брюсселі. Чехи не здаються. Так само, як відома «Бехеровка», карловарський солодкий делікатес належить Чехії, стверджують вони і відступати не збираються. Втім, ця суперечка за товарну марку в Європі не перша.

Цього разу в боротьбу за батьківське право на відому карловарську «оплатку» – так називається округла, з тоненького тіста вафелька з різними начинками – вступили чехи, німці й австрійці. Німці стверджують, що рецепт оплатки вигадав судетський німець, який вивіз таємницю до Німеччини. У Баварії вони так і називаються – «Карлсбаден Облатен», тобто карловарські оплатки.

Чи не перекинулася ця суперечка у політичну сферу? Ні, вважає чеський економіст Павел Парал.

«Без сумніву, це економічна суперечка, хоча й має певний політичний аспект. Фірми, які відстоюють у Європейському Союзі право на товарну марку чи знак, відстоюють стабільність своєї фірми. Вони ведуть боротьбу за те, щоб їхній товар не виштовхнули з ринку дешевші підробки, це охоронний бар’єр усередині ЄС, де інші бар’єри в торгівлі не існують», – каже фахівець.

Раніше чехи вже перемагали

Чеський економіст вважає, що чехи виграють вафельну війну, і популярні в Європі оплатки туристи й надалі куштуватимуть у Карлових Варах.

Цей оптимізм, кажуть у Чехії, базується на досвіді.

Ті, хто приїжджає до Карлових Варів, неодмінно скуштує так зване «13-те джерело» – так жартома називають у місті з 12-ма мінеральними джерелами знаменитий місцевий лікер «Бехеровку». Уже 200 років виробник, фірма «Бехер», тримає його рецептуру в таємниці. В основі лікеру – лікувальні трави, рецепт яких 1805 року склав аптекар Йозеф Бехер, німець родом із Карлових Варів.

Минулого року Німеччина вимагала повернення їй торгової марки «Бехер». Виграли суд чехи.
XS
SM
MD
LG