Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську знову вибори. Цього разу до міського парламенту дітей та юнацтва


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську знову вибори. Цього разу до міського парламенту дітей та юнацтва. Це громадське об’єднання діє вже шостий рік поспіль. Вибори проходять раз на рік. Тут усе по-дорослому: старшокласники, котрі претендують увійти до парламенту, пропонують електоратові (своїм одноліткам із різних шкіл) власні програми поліпшення життя в місті. Стати чи не стати кандидатові депутатом, школярі визначають таємним голосуванням.

Дніпропетровський міський дитячий парламент, певно, демократичніший від справжньої Верховної Ради. Щороку сюди приходять півсотні нових обранців, тих, хто щиро хоче змінити життя довколишніх на краще. Основна вимога до дитячих програм та проектів – вони мають бути корисними, цікавими, але маловитратними: кошти на реалізацію поки просять у міського голови.

16-річна кандидатка Агнесія Саркісян іде на вибори з програмою допомоги знедоленим дітям. У дівчинки є план заходів і навіть кошторис.

«Моя головна мета – ознайомити дітей з їхніми правами та обов’язками. Я хочу запропонувати проводити дискусії, семінари з питань вивчення конвенції ООН з прав дитини, приділяти увагу дітям-інвалідам, проводити акції „Тепло дитячих сердець“, „Ні – насиллю“, „Ні – сучасному рабству“», – каже вона.

Учень 12-ї гімназії Дмитро Макаров – лідер так званих школярів-«неформалів». У його програмі – створення в місті підліткового рок-клубу. Дмитро каже, таке об’єднання допоможе спрямувати творчі сили молодих «рокерів» у потрібне русло.

«Я хочу їх відгородити від вживання алкоголю, наркотиків. Адже людина, яка тільки прийшла до цього руху, знає, що рокери збираються на площі Леніна, і більшість із цих хлопців вживає алкоголь та наркотики. Таким чином гублять свої життя майбутні художники та музиканти. Я тісно контактую з цим середовищем уже не перший рік, я впевнений, що в мене вийде», – каже він.

Успіхами завдячують щирому бажанню

Досвід діяльності дитячого парламенту свідчить: більшість ідей школярам справді вдається втілювати в життя. Модератор організації Оксана Сальникова переконана, це завдяки великому і щирому бажанню самих дітей.

Юні парламентарі 5 скликань уже встигли провести в Дніпропетровську десятки акцій та заходів. Серед них такі, що не мають аналогів в інших містах: «Діти-миротворці» (це допомога колишнім військовослужбовцям) та «Діти – дітям» (піклування про сиріт).

Пані Сальникова впевнена: хлопці та дівчата, що попрацювали в організації, зуміють знайти свою стежину в житті.

«Випускники парламенту йдуть на журналістику, соціологію, політологію. Робота тут два-три роки змінює світогляд… Вони готові братися за будь-що, дружити з усіма, втілювати в життя найбожевільніші проекти, вони готові добиватись», – вважає вона.

Великі амбіції

І все ж, визнають самі члени дитячого об’єднання, до парламенту їх приводять передусім нереалізовані амбіції. 16-річний Володимир Гризодуб очолює депутатський корпус уже другий рік поспіль. Каже, як і в дорослих, забагато амбіцій, відтак бувають конфлікти через посади та розподіл обов’язків.

«Кожен відповідає за свою ділянку роботи, тому нам трохи легше: хтось за ЗМІ, хтось за освіту. Кожен із нас буде випускником парламенту. Особисто я бачу своє майбутнє в політиці, в керівництві. Є в мене така жилка, в подальшому буду її розвивати», – переконаний хлопець.

Наразі єдина проблема майбутніх дніпропетровських політиків – об’єднатися з однодумцями в різних куточках України. Юні парламентарі подружились із львів’янами, волинянами, івано-франківцями та кіровоградцями. Тепер виношують ідею створення єдиного інтернет-порталу для координації дій і спільних проектів.
XS
SM
MD
LG