Доступність посилання

ТОП новини

Гейвіз – туристична перлина Балатону


Василь Плоскіна Угорщина, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Про термальні води в цих місцях знали ще древні римляни. Найстаріша купальня невеличкого міста Гейвіз може похвалитися не лише мармуровою плитою, де вирізьблений список славних гостей, але й древнім вівтарем римському богові Юпітеру, якому поклонялися жителі римської провінції Паннонія. У наші дні цей курорт над західним берегом озера Балатон щороку приймає 1 мільйон туристів. Не оминають його й українські художники.

Цими днями елегантні готелі Гейвізу в основному займають заможні будапештці, які приїхали сюди перечекати політичні пристрасті, що вирують на вулицях столиці з приводу 51-ї річниці антикомуністичного повстання 1956 року.

Театральна актриса Еріка Нараї приїхала до Гейвізу з Будапешта, щоб залишити будапештські заворушення: «Давайте святкувати наші національні свята, їх так мало в нашій історії, якими можемо справді пишатися. Та я не впевнена, що це треба робити в такий спосіб… Я просто кинула свою столичну квартиру і втекла сюди від агресивної вулиці».

Директор одного з місцевих готелів Ласло Кьоннід розповідає, однак, що угорці останнім часом частіше відпочивають у себе вдома, ніж за кордоном.

«Бронювати місця мешканці центральних районів Будапешта зголосилися у нас ще кілька тижнів тому, тобто це почалося раніше. Ми знаємо, що останнім часом люди дедалі обдуманіше, організовано їдуть відпочивати у провінцію», – каже директор.

У цьому готелі на 400 осіб уже місяць немає вільних номерів. Раніше тут можна було зустріти в основному іноземних туристів. Але часи міняються.

До мільйона туристів на 5 тисяч мешканців

Гейвіз, кажуть його мешканці, – унікальне місто. Воно розташоване за шість кілометрів на північ від найзахіднішої затоки озера Балатон. Більше того, навколишні пагорби захищають долину від дошкульних вітрів, отож тут дуже часто сонячно й затишно.

Особливого лікувального мікроклімату надає улоговині термальне озеро, що займає понад 40 гектарів, і заповідний ліс. Температура води зі вмістом цілого набору солей, з яких переважають сірчані, влітку доходить до 35 градусів за Цельсієм. Середньорічна температура становить плюс 11 градусів.

Великий наплив туристів у Гейвіз спостерігають упродовж двох століть. Мережа сучасних готелів та інфраструктура міста дозволяють приймати тут до одного мільйона гостей щорічно. А населення в ньому – менш як 5 тисяч.

Мешканці Гейвіза – великі місцеві патріоти. Вулиці міста охайні, повсюди ростуть дерева й кущі, не бракує квітів. А в місцевому кінотеатрі «Фонтана» цілорічно діє художня галерея.

Нерідко тут виставляють свої картини й українські художники. Декотрі з них працюють з пензлем і мольбертом в околицях міста щоліта.
XS
SM
MD
LG