Доступність посилання

ТОП новини

Зростання цін по-українськи


Тетяна Ярмощук Київ, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ціни на продукти харчування в Україні продовжують зростати. Урядовці пов’язують це з поліпшенням доходів населення. Що ж насправді спричинило небачене здорожчання харчів? Яке місце зовнішнього та внутрішнього чинників у цьому?


За останній рік ціни на продукти у країнах, що розвиваються, зросли на 11% – такі дані Міжнародного валютного фонду. Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров переконує: подорожчання продуктів в Україні викликане зростанням середньої заробітної плати.

У середніх і заможних країнах зростання доходів населення не супроводжується обов’язковим зростанням цін, зазначає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. У країнах, що розвиваються, ціни завжди ростуть стрімкіше, ніж у країнах зі стабільною економікою.

«Якщо бідна країна, то ціни там нижчі. І якщо росте доход у населення, то за доходом ідуть ціни. Якщо ми швидко ростемо, як країна (ми була бідна країна, тепер ми середня країна), то, закономірно, ростуть ціни. Головне, щоб ціни росли повільніше, ніж доходи, і все. Допоки ми будемо доходити до якогось рівня розвинутих країн, весь цей процес буде супроводжуватись швидким ростом цін. Це абсолютно закономірно», – вважає Олександр Пасхавер.

Утім, експерти зазначають: подорожчання цін на продукти харчування пов’язане з цілою низкою не тільки внутрішніх, але й зовнішніх факторів. Такої думки дотримується й виконавчий директор Центру підтримки бюджетної реформи Ігор Шпак.

«Монетарний чинник – зростання грошової маси внаслідок викупу валюти. Друге – зростання сукупного попиту внаслідок підвищення соціальних стандартів. І третє – об’єктивні умови викликані зменшенням пропозиції сільськогосподарської продукції, викликаним неврожаєм, та збільшенням міжнародних цін на сільськогосподарську продукцію внаслідок масового переходу розвинутих економік на біопаливо», – каже Ігор Шпак.

Не вдаватися до неринкових методів

Упродовж осені ціни на продукти харчування в Україні зросли від 15 до 30%. Експерти застерігають урядовців від застосування неринкових методів стримування цін.

Приклад замороження цін у Росії – вкрай нерозумний крок, стверджує Олександр Пасхавер: «Це є найгірше, що можна придумати. Треба так, щоб допомагати бідним компенсувати їхні витрати на предмети першого споживання і слідкувати за тим, щоб мінімальний доход ріс швидше, ніж ціни».

Експерти зазначають, що сьогодні українська економіка лише частково працює як ринкова: система антимонопольного нагляду працює не на рівні, а у деяких галузях існують монополії.

Рейтинги ж міжнародних організацій свідчать: за рівнем свободи підприємницької діяльності Україна на 99-му місці у світі, за рівнем конкурентоспроможності – на 78-му, і за рівнем корупції – на 99-му.
XS
SM
MD
LG