Доступність посилання

ТОП новини

У Баку попереджено потужний теракт


Богдана Костюк Київ, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Азербайджанські спецслужби заявляють, що попередили потужний терористичний акт, жертвами якого могли стати тисячі працівників державних установ та західних дипломатичних місій. Про це сьогодні повідомив у Баку міністр національної безпеки.

(RadioSvoboda.Ua)
Як сказав речник міністра національної безпеки Азербайджану Аріф Бабаєв в інтерв’ю Радіо Свобода, в країні попереджено терористичний акт, який планувався кримінальним угрупованням проти державних установ та дипломатичних місій країн – учасниць антитерористичної коаліції.

За його словами, порушили кримінальну справу, триває операція з виявлення і знешкодження тих членів групи, які мали на меті скоїти терористичний напад.

У перебігу операції вбито одного зі зловмисників, знайдено справжній арсенал зброї, повідомив Аріф Бабаєв.

Західні посольства сприйняли повідомлення серйозно

Сьогодні вранці у Баку закрили посольство Великобританії, а посольство США з метою убезпечення персоналу зменшило робоче навантаження.

Офіцер по зв’язках із громадськістю американського посольства Джонатан Геник підтвердив цю інформацію, але деталі журналістам Радіо Свобода не назвав.

Він лише сказав, що посольство США скоротило роботу з метою безпеки: «Так, посольство функціонує у робочому режимі, але не провадить роботи з тими, хто подає заявки на отримання американських віз та з американськими громадянами».

Влада Азербайджану взялася за ісламістів

Віднедавна мішенню азербайджанської влади стали групи, які визначають як «ваххабістські». За повідомленням місцевих медіа, у північній області Азербайджану – Закаталі – ученицям, убраним у традиційні ісламські хустки, було заборонено відвідувати лекції.

Розпад Радянського Союзу супроводжувався відродженням ісламу. На початку 1990-х саудівські, кувейтські, турецькі центри й фонди будували тут мечеті, відкривали медресе і надсилали місіонерів.

Згодом азербайджанська влада почала дедалі більш суворо контролювати релігійне життя. Незареєстровані духовні навчальні заклади закривалися, програми навчання у всіх інших мав бути схвалений проурядовим Духовним управлінням мусульман.

Експерти вважають, що за умов слабкої і дискредитованої азербайджанської опозиції іслам може стати потужною політичною силою в країні.
XS
SM
MD
LG