Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційні граблі


Тетяна Ярмощук Київ, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Рівно місяць після парламентських виборів. Як нині просувається коаліційний процес, хто має шанси створити парламентську більшість, і як це відбувалося минулого року?

Місяць після парламентських виборів-2007. Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду.

Місяць після парламентських виборів-2006. Юлія Тимошенко закликає якомога швидше створювати коаліцію і заявляє, що представляти «Нашу Україну» на переговорах має особисто Президент: «Якщо Президент не підтримає наших пропозицій, сам безпосередньо не очолить переговорний процес, і залишить це в руках людей, які руйнують демократичну коаліцію, ми вважатимемо, що Президент не взяв на себе відповідальність за демократичний розвиток України».

Нашоукраїнці закликали тоді не поспішати. Борис Безпалий сказав, що в Україні проводяться вже п’яті вибори у відносно демократичній обстановці: «І ніколи ще так швидко не йшли процеси створення нової влади. Ви тільки пригадайте 1998 рік. Тоді три місяці після початку роботи Верховної Ради обирали голову, у 2003 – місяць. А комусь уже сверблячка була на цих виборах мало не за екзит-полом сформувати весь уряд».

Бажання Партії регіонів знову формувати коаліцію

Втім, нашоукраїнці тоді, як і зараз, запевняли, що не коаліціюватимуть з Партією регіонів. Заяви про ймовірність створення широкої коаліції тоді, як, втім, і зараз, були поодинокими. Регіонали минулого року, як і тепер, висловлювали бажання брати участь у формуванні коаліції.

Щоправда, тоді вони були настирливішими і розсилали проекти коаліційної угоди усім політичним силам. Микола Азаров заявив: «У нашому проекті коаліційної угоди на першому місці стоїть питання забезпечення виходу України з економічної кризи, питання забезпечення прискореного економічного росту, а далі випливають ті вимоги до кандидатур в уряд, що зможуть професійно забезпечити реалізацію цих питань». Чи повторять минулорічні помилки?

Сьогодні БЮТ та НУНС обіцяють не повторювати старих помилок. Втім, один з претендентів на посаду спікера парламенту п’ятого скликання від «Нашої України» Петро Порошенко висловлює інші припущення: «На жаль, у мене враження, що ті помилки, які були допущені в 2006 році, сьогодні повторюються».

Минулого року перший формат коаліції між БЮТом, «Нашою Україною» та СПУ створили 22 червня. Втім, на заваді стало крісло Голови Верховної Ради. Через два тижні формат парламентської більшості змінився. Після обрання спікером парламенту Олександра Мороза про створення коаліції заявили Партія регіонів, СПУ та КПУ.
XS
SM
MD
LG