Доступність посилання

ТОП новини

Світовий футбол на порозі чергової революції


Геннадій Мороз Київ, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок Міжнародна Федерація Футболу скасувала доволі неоднозначне рішення щодо ротації континентів під час визначення країни-господаря планетарних чемпіонатів.

Так чи інакше, але систему чергування континентів ФІФА застосовувала майже завжди. Починаючи зі шведської першості 1958 року світові чемпіонати один за одним проходили в Європі або ж у північній чи південній Америці.

На межі тисячоліть, а точніше по завершенні французької першості 1998 року, президент ФІФА Йозеф Блаттер оголосив про запровадження механізму ротації континентів. Подібна пропозиція знайшла неабияку підтримку в країнах третього світу, що в свою чергу забезпечило Блаттерові новий президентський термін. Таким чином вже у 2002-му Чемпіонат світу з футболу вперше в історії приймали дві азійські країни: Японія і Південна Корея.

Міжнародна Федерація пішла ще далі, і Мундіаль 2010-го року було обіцяно Африці. Тож майбутня планетарна першість проходитиме на футбольних полях Південно-Африканської республіки. Майже одразу нова система викликала зливу цілком справедливої критики. Передовсім з боку Європейських країн, що мали серйозне лобі в УЄФА.

Не секрет, що на користь невдоволених у Старому світі яскраво свідчать певні проблеми ПАР з підготовкою до Чемпіонату. Відтак, ФІФА таки визнала свою помилку. І вибори країни-господарки світового Чемпіонату 2018-го року проходитимуть уже за іншою системою.

Рішення, що було ухвалене в понеділок, оприлюднив віце-президент виконкому Міжнародної Федерації Мон Дзун Чун. Поважний чиновник ФІФА заявив, що всі футбольні асоціації можуть вільно претендувати на проведення майбутнього Мундіалю. За винятком тих країн, що приймали два останні Чемпіонати.

Головним фаворитом на проведення першості 2018 року буде, очевидно, Англія, яка досить активно розглядає таку можливість. Про власне бажання долучитися до майбутнього тендеру поки що доволі обережно говорять і в Росії.

Після Африки наступний Чемпіонат світу прийматиме Південна Америка. А єдиним претендентом на футбольний Форум 2014-го року є Бразилія.
XS
SM
MD
LG