Доступність посилання

ТОП новини

Після Росії Україна, як сусід, мала найбільше проблем з Румунією


Василь Зілгалов Прага, 30 жовтня 2007(RadioSvoboda.Ua) – За повідомленнями прес-служби Президента України, Віктор Ющенко розпочинає сьогодні свій дводенний візит до Румунії, яка у цьому році стала членом ЄС. Відомо, що сьогодні Віктор Ющенко і його румунський колега Траян Бесеску головуватимуть на засіданні спільної українсько-румунської президентської комісії, також на зустрічах у Бухаресті заплановано підписання низки двосторонніх документів про регіональну та транскордонну співпрацю, торгівлю, енергетичну співпрацю, консульські стосунки.

Сергій Таран
(RadioSvoboda.Ua)
Відповідаючи на запитання про основні сьогоднішні проблеми українсько-румунських стосунків, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, зокрема, сказав Радіо Свобода:

«Загалом Румунія, після Росії, була країна, з якою Україна, як сусіда, мала найбільше проблем. Саме проблем прикордонного характеру, насамперед, острів Зміїний. Другою такою проблемою, яка може становити обопільний, з одного боку, інтерес, з другого – є проблемою для обох країн – це, безумовно Молдова, це Придністров’я. Оскільки Румунія дуже зацікавлена в тому щоб залишатися активним гравцем в політиці на пост - радянському просторі, і, зокрема , на території Східної Європи, тим більше, що Румунія вважає Придністров’я невід’ємною складовою частиною Молдови. Іншою проблемою українсько-румунських стосунків є візова проблема. Оскільки Україна загалом запровадила безвізовий режим для країн членів ЄС але Румунія туди ще якимось чином не потрапила, разом з Болгарією. Оце де загальне коло проблем, Але для України цікавіше було би отримати від Румунії досвід входження в євроструктури, а Бухаресту, звичайно, було би цікаво вирішувати прикордонні проблеми, і, зокрема, залишатися активним гравцем у Східній та Центральній Європі».

Р.С.: Пане Таран, Віктор Ющенко напередодні дав ексклюзивне інтерв’ю українському телеканалові «Інтер», де йшлося про те що вже укладений договір з міжнародною компанією про буріння глибинної газової свердловини, десь два кілометри глибиною, на шельфі чорноморському. Чи це не суперечить румунським інтересам?

Сергій Таран: «Ну, загалом, звичайно. Коли питання прикордонні неврегульовані, то претензії можна знайти до будь-чого. І що торкається справи енергоносіїв, особливо. на суперечних територіях, на чорноморському шельфі, то не слід виключати, що Румунія буде показувати що є проблеми в українсько-румунських стосунках і тут».

Р.С.: Як на вашу думку, мабуть Віктор Ющенко ці питання з візами між Україною і Румунією ліквідує?

Сергій Таран: « Мені здається, що це питання найлегше вирішити. Тому що це не потребує масштабних змін, чи створення масштабних комісій. І загалом, Україна та Румунія, зацікавлені у його вирішенні. Тому, на мою думку, це питання якраз найлегше можна буде вирішити».
XS
SM
MD
LG