Доступність посилання

ТОП новини

Новий поромний термінал у Керчі: крок до відкриття регулярної поромної переправи Керч – Поті


Кирило Булкін Київ, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.ua) – У Керчі ввели в експлуатацію новий поромний термінал. Він дасть змогу створити регулярну поромну переправу Керч – Поті, що значно скоротить час доставки вантажів між Україною та Закавказзям. А ще поромна переправа Керч – Поті підриває домінування російських морських перевізників у закавказькому напрямку, а Україна стає тут повноцінним і конкурентоспроможним гравцем, вважають оглядачі.

(RadioSvoboda.Ua)
Із відкриттям переправи суттєво розширяться транзитні можливості України, каже директор з питань розвитку і маркетингу судноплавної компанії «Укрферрі», яка є виконавцем проекту, Роман Моргенштерн.

Крім того, значно збільшаться можливості перевезення вантажів до Грузії, Азербайджану, Вірменії, країн Центральної Азії.

«Це дуже суттєвий новий, альтернативний транспортний маршрут, який може бути введений у дію з відкриттям Керченського поромного терміналу й поромної лінії Керч – Поті. Тому ми впевнені, що це буде перспективно, це буде важливо», – каже Роман Моргенштерн.

Технічно все готове

Власне відкриття маршруту може відбутися тоді, коли Укрзалізниця узгодить нормативно-правову базу, а прикордонники й митники залагодять усі питання щодо відкриття поромного пропускного пункту. Технічно все вже готове – перше пробне пришвартування порому в порту Керч пройшло успішно.

Потрібна була міліметрова точність, адже залізничні шляхи порту й порому мали скласти єдине ціле. Капітан судна Олександр Горун впорався із завданням за кілька хвилин.

Коли три пробні вагони закотили з берега на пором і назад, учасники випробувань пересвідчились: поромний міст відцентрований точно, він готовий до роботи на лінії Керч – Поті.

Нові перспективи для України – і для ГУАМ

Головний редактор газети «Флот України» Ігор Лосєв вважає, що завдяки запровадженню нового проекту відкриються нові перспективи.

«Це прислужиться інтенсифікації економічних зв’язків між Україною та Південним Кавказом і в перспективі, напевне, це призведе й до створення поромної переправи Керч – Батумі, а можливо, навіть кудись і в один із портів турецького узбережжя Чорного моря, скажімо, Самсун, Трабзон і таке інше», – вважає він.

Іще одна важлива особливість майбутньої переправи, на думку Ігоря Лосєва, полягає в тому, що вона економічно підсилить міждержавне об’єднання ГУАМ і надасть цьому політичному проектові нове дихання.

«ГУАМ насамперед слід підживлювати економічними проектами створення транспортних, газотранспортних і нафтотранспортних коридорів, які б з’єднували Каспійський басейн із Чорноморським та Балтійським басейном. Якщо справді тут докладати зусиль, то ГУАМ із декларації про наміри стане дуже ефективним міжнародним об’єднанням», – каже Лосєв.

Укрзалізниця обіцяє, що залагодить формальності, пов’язані з затвердженням спеціальних правил прямого міжнародного залізничного сполучення Керч – Поті, упродовж найближчих двох тижнів. Одразу після цього поромна переправа буде готова почати свою роботу.
XS
SM
MD
LG