Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Росія після саміту: слід розв’язати ще багато питань


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Кінець прохолоді? Політичні перспективи у відносинах ЄС і Росії» – під таким гаслом кілька днів після саміту ЄС і Росії європейські та російські урядовці намагалися з’ясувати, як розв’язати гордіїв вузол, що появився в європейсько-російських стосунках.

Стратегічна хода?
(AFP)
Обмеження доступу російських компаній на енергоринок ЄС, політичні наслідки недавнього розширення Євросоюзу, питання Косова, заборона імпорту польського м’яса до Росії і блокування Варшавою через це переговорів про нову угоду з Москвою – ось головні проблеми, які існують нині на порядку денному у діалозі ЄС і Росії.

ЄС: Труднощів немає

Патрік Чайлд, представник Комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер, вважає, що досі між Брюсселем та Москвою не існує жодних труднощів щодо концепції стратегічного партнерства.

«Ми стоїмо перед викликами: м’яко кажучи, ЄС і Росія по-різному дивляться на такі питання як демократія, свобода слова, громадянські права і принципи вільного ринку, поводження з неурядовими організаціями, культурними організаціями», – сказав працівник Єврокомісії.

Росія: Нічого не відбувається

Голова Комітету з міжнародних справ російської Державної Думи Константін Косачов у свою чергу також вважає, що ЄС і Росія мають продовжувати дискутувати про права людини і інші питання, але водночас вони мусять знайти новий шлях, як це обговорювати.

Косачов вважає, що політичний діалог між Брюсселем та Москвою нині виглядає набагато менш ефективним і конструктивним. У галузі політичних відносин парламентаря з Росії дивує те, що за місяць до 1-го грудня, коли мала почати діяти нова угода між ЄС та Росією, не відбувається жодних дій.

«Головний сюрприз для мене – це те, що нічого не відбувається. Я не маю на увазі те, що не розпочинаються переговори, всі розуміють, чому так. Але що для мене більш дивно: немає паніки і немає тиску на політиків – чи то з боку бізнесу, чи то з боку громадянського суспільства. Нікого це не турбує, чесно кажучи. Існують теоретичні дискусії про це, але – мій посол зі мною не погоджується, але це моє враження – пройде ще 1 рік чи ще 10 років перед тим, як хто-небудь підніме паніку з цього питання», – заявив російський депутат.

Експерт: Величезна криза

Інший учасник дебатів, представник Німецької Ради з зовнішніх відносин Александер Рар сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що нині між Євросоюзом та Росією існує величезна криза і багато непорозумінь.

«Звичайно, політичний порядок денний і досі дуже щільний, дуже конкретний. Але я б сказав, що ЄС розколотий щодо Росії. Ми маємо так званих старих членів Євросоюзу, які хочуть продовжувати політику примирення з колишніми супротивниками під час „холодної війни“. Вони хочуть стратегічного партнерства, вони хочуть енергетичного альянсу. Водночас існує свого роду антиросійська риторика серед нових членів ЄС, які думають, що Євросоюз має перейти до абсолютно нової політики щодо Росії, щоб стримати Росію», – сказав експерт.

Він вважає, що для країн ЄС нині настав час переоцінити сильні і слабкі сторони одна одної у порівнянні з Росією та знайти нові вирішення і нові стратегії щодо цієї країни.

Матеріали до теми:

• У Португалії відбувся саміт ЄС – Росія, головними темами якого були двосторонні відносини і політика у сфері енергетики • Західні правозахисники скептично поставилися до пропозиції Росії створити разом із ЄС спільне відомство з прав людини

• Росія і ЄС створюють механізм раннього попередження про проблеми з поставками нафти й газу • Чи потрібна Європі нова протиракетна оборона? • Що там у середині «Кремль Коропорейшен» – елітної владної команди Владіміра Путіна? • Владімір Буковскій: «...Всі розмови про чекістське благополуччя руйнуються...»
XS
SM
MD
LG