Доступність посилання

ТОП новини

Більшість мешканців Львова та області за дострокові вибори до місцевих органів влади


Галина Терещук Львів, 30 жовтня 2007 (Radiosvoboda.ua) – Заяви політиків про необхідність проведення дострокових виборів у місцеві органи влади уже має свій відгомін у регіонах. Скажімо, група представників громадських організацій Львова протестувала під стінами ратуші з вимогою відставки міського голови. Неспокійно почуваються у своїх кріслах і керівники облради. Соціологічні опитування свідчать, що 90% мешканців Львівщини не знають своїх депутатів у місцевих органах влади.

Згідно з опитуваннями Центру з інформаційних проблем територій НАН України, 42% респондентів підтримують ідею проведення дострокових виборів у місцеві органи влади, оскільки, на їхню думку, вибори за партійними списками звільнили обранців від відповідальності перед тими, хто довірив їм повноваження.

Понад 30% опитаних мешканців Львова та області вважають реальним вплив на рішення влади через вибори, а 28% найдієвішим інструментом впливу називають хабар. Відтак корупція стала реальною складовою депутатських корпусів.

«Вони займаються своїми особистими справами», – зауважив один львів’янин, який розпочав голодування перед сесійним залом облради.

«Апофеоз кланової системи»

Петро Жук, директор Центру, каже, що вибори у місцеві органи влади мають відбуватись лише на мажоритарній основі, оскільки пропорційні – це «спроба політико-економічних груп максимально витягнути для себе те, що є в країні». «Це апофеоз кланової системи», – вважає він.

Нині третина депутатського корпусу Львівської обласної та міської рад – бізнесмени, які у сесійному залі лобіюють власні інтереси. Скажімо, у порядку денному останньої сесії облради третина питань порядку денного була майнова чи стосувалась підприємництва.

Олексій Кайда, депутат облради, для прикладу назвав ініціативу голови представницького органу влади Мирослава Сеника про створення комунального підприємства з твердих побутових відходів.

«Ні для кого не є секрет, що голова облради через свою дружину пов’язаний з певною фірмою, яка займається вивезенням твердих побутових відходів», – стверджує він.

«Сьогоднішня заява про підписання меморандуму між фракціями „Наша Україна“, УНП та „Пори“ і знову ж таки винесення цього питання про створення комунального підприємства і призначення його керівником голови фракції „Пори“ – то є все взаємопов’язано. А через профільні комісії це питання навіть не проходило. Має бути обґрунтування, для чого таке підприємство, на руках у депутатів немає статуту цього підприємства. А це нечисті лобіювання власних інтересів», – заявив депутат.

Достукатись до депутата львівський виборець не може

Партійні списки в органи місцевого самоврядування, за словами Михайла Сендака, колишнього голови облради, нині депутата від БЮТ, є «котами у мішку».

«Такого дерибану землі, комунального майна Львівщина ще не знала. Депутатів облради, районної, міської сільської має обирати громада, а не за партійними списками. Але керівникам політичних сил це вигідно, щоб голосували за його вказівкою», – заявляє колишній керівник.

Більшість виборців, згідно з опитуванням соціологів, вважає, що достукатись до обранців сьогодні їм неможливо.
XS
SM
MD
LG