Доступність посилання

ТОП новини

Затяжна політична криза у Бельгії


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Бельгія живе без уряду вже 142 дні, політична криза загрожує цілісності країни. Головним пунктом розбіжностей називають питання про федеральній устрій Бельгії, політики називають середу крайнім терміном для знаходження компромісу.


Вибори в бельгійський парламент відбулися ще 10 червня, а політики досі не сформували уряд.

Гострі суперечності між політичними силами виникли щодо федерального устрою Бельгії. Фламандці і валлонці, які живуть у цій країні, мають різні точки зору з цього приводу.

«БЕЛЬГІЯ, ПОМРИ!»

Так, частина фламандських політиків і простих фламандців виступає за відділення Фландрії від Бельгії. Тільки один із прикладів: нещодавно у Ватерлоо, на місці знаменитої битви, фламандські активісти спалили бельгійські прапори, а згодом пройшли вулицями іншого містечка, де закликали франкомовних бельгійців забиратися геть. Із криками «Бельгія, помри!» та «Франкофонні пацюки, пакуйте валізи» протестували фламандські екстремісти також і в трьох передмістях Брюсселя. Учасники протесту таким чином висловили своє ставлення до того, що засідання муніципальних рад ішли французькою, а не фламандською мовою.

«ТАК!» - ЄДНОСТІ КРАЇНИ

Зі свого боку франкомовні бельгійці не хочуть розпаду Бельгії. Багато з них прислухалися до заклику вивісити у себе на вікнах бельгійські прапори, щоб таким чином сказати «Так!» єдності країни. Відтепер у Брюсселі майорять бельгійські прапори, продавці місцевих магазинів кажуть, що обсяг продаж прапорів побив усі рекорди.

При формуванні уряду представники політичних партій уже досягли згоди з кількох питань, одним із яких є питання імміграції. Сторони домовилися зробити суворішими правила поводження з прохачами політичного притулку і претендентами на громадянство.

Однак головним каменем спотикання залишається федеральний устрій Бельгії. Говорить лідер фламандських ліберальних демократів Барт Сомерс: «Якщо до вечора середи ми домовимося за всіма пунктами, окрім бюджетного і федерального питання, тоді всі партії матимуть мотивацію шукати вирішення ширших федеральних питань. Перед нами стоїть дуже важливе завдання – закласти основу плану, який зможуть прийняти всі партії. Ми не можемо весь час ходити по колу».
XS
SM
MD
LG