Доступність посилання

ТОП новини

Чи є така партія?


Тетяна Ярмощук Київ, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розмови, заклики та декларації про створення єдиної партії на базі блоку «Наша Україна – Народна самооборона». І все це на тлі коаліціяди. Чи готові партії, що входять до НУНСу, «стати одно»? За яких умов це може статися? І взагалі, наскільки це нині реально?

Двовладдя. Коаліція під загрозою?
(RadioSvoboda.Ua)
Політична ідилія: усі дев’ять партій, що входять до «Нашої України – Народної самооборони», готові коаліціюватися з Блоком Юлії Тимошенко, а в перспективі створити єдину партію на базі свого блоку. Принаймні у цьому запевняють лідери НУНСу, як-от В’ячеслав Кириленко.

«Поки що у нас немає жодних сумнівів, що це буде 228 підписів на дві фракції народних депутатів України, які й утворять коаліцію демократичних сил», – переконує він.

Різні партії, різні погляди

Член НУНС Українська народна партія, яка раніше не схвалювала ідеї єдиної партії, тепер і справді готова до її створення, каже її лідер Юрій Костенко. Утім, новостворена партія має бути національно-демократичного спрямування, наголошує він.

«Політична сила повинна чітко визначити свої національні пріоритети. Тому що в блоці „Наша Україна – Народна самооборона“ є не лише праві партії, але й ліберальні та лівоцентристські», – нагадує лідер УНП.

А ще Юрій Костенко нагадує про особливості чинного законодавства, за яким об’єднання партій неможливе – їхні члени можуть тільки, розпустивши свої партії, створити нову або вступити до однієї партії, яка залишиться.

«Потрібно вирішити питання, щоб партії, близькі за ідеологією, могли об’єднуватися, а не розпускатися, як вимагає чинне законодавство, Закон „Про політичні партії“. Після того, як ці всі питання будуть вирішені, думаю, що процес укрупнення національно-демократичних сил стартує і приведе до створення більш потужної правої політичної сили», – каже Юрій Костенко.

По-своєму бачить створення єдиної партії і лідер «Пори» Владислав Каськів: «Я бачу створення нової партії на основі зворотного процесу, коли вона буде будуватися знизу до верху, точніше, не так: коли будуть задекларовані чіткі принципи формування цієї партії і чітка її програма, а далі на основі цих принципів і програм партія регенерується знизу до верху на основі тих партій, які утворили блок. Отоді це абсолютно правильно і відповідально буде».

Президент закликає до нереального?

Ідея створення єдиної партії на базі блоку «Наша Україна – Народна самооборона» сьогодні виглядає надто примарною, переконаний політичний експерт Тарас Березовець.

«Ці розмови ведуться вже давно. Ще на початку 2006 року така обіцянка була закладена в угоді, яку підписали тоді 6 політичних сил. На сьогоднішній день кількість партій зросла, і шансів на те, що ідея створення єдиної партії буде реалізована, ще менше. Ідея створення єдиної партії реалізована не буде. Проте слід очікувати, що певна партія, скажімо, Партія захисників вітчизни, можливо, і приєднається», – вважає політолог.

Сьогодні ж голова президентського Секретаріату Віктор Балога закликав НУНС не затягувати зі створенням єдиної партії. Раніше про це неодноразово говорив і сам Президент Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG