Доступність посилання

ТОП новини

Материнське молоко замість штучних сумішей


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині серед молодих матерів пропагують користь грудного вигодовування немовлят. Це цілий рух, до якого залучені 13 пологових закладів. Усі вони мають звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». Тепер до них додалася ще одна медична установа – міська дитяча лікарня №5.

Тільки 5% жінок справді фізично не спроможні годувати грудьми
(RadioSvoboda.Ua)
Звання «доброзичливої до дитини» дніпропетровська лікарня №5 отримала першою серед дитячих медичних закладів області. Раніше корисні для малюків правила поведінки серед молодих матерів пропагували тільки акушери. Вони відмовились від практики відлучати породіль від дітей, привчали мам бути з немовлятами з найпершої хвилини життя, годувати не погодинно, а тоді, як малюк попросить їсти, і, звичайно, материнським молоком.

Однак потім жінка виходила з пологового відділення, і на тому все припинялося, каже голова експертної комісії Міністерства охорони здоров’я Людмила Падалко: «Мама виходила з пологового відділення, а лікарі-педіатри ще не включилися в цей рух. А тепер цей рух, за розпорядженням міністерства, дійшов і до педіатричних лікарень».

Педіатри стверджують: вигодовування дітей природнім способом є традиційним для України, але на практиці виявляється, що більшість мам абсолютно не готові до нього. А втім, за оцінкою спеціалістів, тільки 5% жінок справді фізично не спроможні годувати грудьми, решта просто потребують навчання і психологічної підтримки.

Дніпропетровські медики пояснюють матусям, що годування дітей від народження тільки грудьми дозволяє не тільки зміцнити здоров’я малих, а й добре впливає на жіночий організм, а ще сприяє появі певного духовного зв’язку між мамою та дитиною.

Результати вже є

Інформаційна кампанія дала певні результати: нині грудне вигодовування немовлят серед молодих мам у Дніпропетровську стало модним. Матусі розуміють його користь.

25-річна Оксана вже півроку годує свою малу грудьми і впевнена: «Кращого за материнське молоко нічого немає. До шлунку дитини ніщо так краще не пристосоване, ніяка штучна суміш».

Тепер дніпропетровські медики радіють: інформаційну кампанію підтримують усе більше людей. Навіть самі матусі створюють волонтерські групи, щоб розповідати майбутнім породіллям про свій позитивний досвід.

Долучаються до руху й нові медичні заклади, каже заступник головного лікаря дитячої лікарні №5 Ольга Ральченко: «Ми раді, що всі колеги наші долучаються до цього процесу, і раді, що саме наша лікарня першою в області вийшла з цією ініціативою. І тепер ми маємо досить гарні результати».

2001 року Всесвітня організація охорони здоров’я назвала грудне вигодовування малюків глобальною стратегією. А вчені довели: годування грудьми зменшує ризик розвитку раку в жінок.
XS
SM
MD
LG